fbpx

Útmutató a kapszaicinhez bármilyen életkorban

Ma már tudjuk, a paprika nem csupán a magas C-vitamin és antioxidáns tartalma, továbbá egyéb ásványi anyagai miatt értékes, de a csípős változata tartalmaz egy kapszaicin nevű anyagot, mely igazán kiemelkedővé teszi pozitív egészségügyi hatásait tekintve.

Piros női száj. A  fogai között egy pirospaprikaát tart.
Az ezerarcú kapszaicin nem tréfál, ha a szánkba kerül!

Bizonyára jártál már úgy, hogy az edzőteremben megerőltetted az izmaidat, vagy egy rossz mozdulat miatt megfájdult a karod, a nyakad, a hátad. De az is meglehet, komolyabb a gond, és már hónapok óta fáj valamely testrészed. Azok a gyógynövénytartalmú készítmények, melyek ilyenkor segítenek, kétféle módon hatnak.
Vagy erős hűtőhatást váltanak ki, vagy éppen az ellenkezőjét teszik, hirtelen intenzív melegedést érzünk hatásukra az adott területen.
Vannak, akik az egyik megoldást szeretik, és nem rajonganak a másikért, de olyanok is akadnak, akik nyáron szívesen nyúlnak a hűtő, télen pedig a melegítő hatású krémek után.
Cikkünk elsősorban azoknak szól, akik jobban kedvelik a melegítő hatású készítményeket, mely melegítő hatásért nagymértékben felelhet az a bizonyos kapszaicin.

Kapszaicin – tények és titkok

A paprika, az paprika, de nem mindegy, hogy milyen. Ugyanis kapszaicin-tartalom tekintetében elég nagy eltérések mutatkoznak közöttük. Van egy úgynevezett Scoville-skála, mely megmutatja az egyes fajták csípősségének a mértékét. A hazánkban termő paprikák nem tartoznak ebből a szempontból az élvonalba, mert csupán 2000-res értéket képviselnek ezen a skálán. A mexikói jalapeno csípőssége már ennek a négyszerese, de még ez is nevetségesen kevésnek mondható a világ legerősebb paprikáinak 1 milliós értékéhez képest, melyek Közép-, Dél-Amerikában, Ázsia délkeleti részén és Indiában teremnek.

Mexikói hangulatú tál, terítő és kancsó. Egy fehér tököcske, és  jalapeno paprika a tálon.
A mexikói jalapeno paprika sincs az élmezőnyben csípősség tekintetében.

Kapszaicin – mi az oka a csípős íznek?

A kapszaicin önmagában nem csíp. A csípősség érzése a testünkkel való reakciója során jön létre. Mivel a kapszaicin lecsökkenti a bőrben lévő hő-és fájdalomérzékelő receptorok ingerküszöbét, így azok a normális testhőmérsékletet is forrónak érzékelik hirtelen. Emiatt a szervezet úgy válaszol, mintha enyhe égési sérülést szenvedett volna. Azonnal helyi vérbőség keletkezik, a szájban a nyálelválasztás megnő, a szem könnyezni kezd, azonnal ki kell fújnunk az orrunkat. A test így próbál megszabadulni az illetéktelen betolakodótól.
Folytatva a test reakcióját, az ember úgy gondolja, a legjobb, ha ilyenkor hideg vízzel próbálja meg enyhíteni a maró, csípő érzést. Azonban ezzel jócskán melléfogunk.

Három jégkocka fekete asztalon és háttérrel. Az egyikben eper, a másikban ipros paprika, a harmadikban meggy.
A chili erejét nem tudod mérsékelni még a jéghideg vízzel, sőt még csak rontasz a helyzeten.

A kapszaicin ugyanis egy olyan molekulatípus, mely csak azonos molekulatípusban képes oldódni. A víz pedig ezzel ellentétes csoportba tartozik, vagyis, amikor vizet iszunk a csípős paprika erejének csillapítására, az olyan, mintha olajban szeretnénk vizet elkeverni. A víz csak jobban szétszórja a kapszaicin molekulákat.
A megoldást sokkal inkább egy pohár tej jelentené, mert ennek a molekulatípusa megegyezik a kapszaicinéval. Persze, lehet ez egy finom joghurt, vagy tejes fagylalt, amely szintén segít a bajon, és feloldja a kapszaicin molekulákat.
Azt is érdemes megjegyezni, hogy ha gyakran fogyasztunk kapszaicin tartalmú paprikát, akkor a receptoraink egy idő múlva egyre kevéssé lesznek érzékenyek rá.
Ez jó hír, ha a fájdalmat tekintjük, de rossz, mert a pozitív élettani hatása is ezzel együtt indul csökkenésnek.

Üveg pohár, benne kérmes ital, egy gombóc fagylalt és szívószál.
A jó hír: kapszaicin „csípés” ellen tejes fagylalt ajánlott.

A kapszaicin aranyat érő élettani hatásai

A kapszaicin erős fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ugyanis a fájdalominger agyba jutásában szerepet játszó anyagra van hatással, aminek köszönhetően a fájdalom jelentősen csökken. Amolyan helyi érzéstelenítés történik. Így például a gyakori és nagy erejű fájdalmak, mint a migrén kezelésére is hatásos lehet.

Szürke fal előtt fehér ágyneműben, fehér pólóban feketehaú nő ül. Fogja a fejét, jelzi, hogy fáj neki.
Még a migrénes fejfájáson is segíthet a kapszaicin.

A kapszaicin eredményesen enyhíti az ideg-, izom- és ízületi fájdalmat, és többek között ízületi kopás, rheumatoid arthritis, illetve diabéteszes neuropátia esetén is sikerrel alkalmazzák. Ráadásul a kapszaicin nem csupán a fájdalomérzet csökkentésében, hanem az endorfintermelődésben is szerepet játszik, így támogatja a boldogságérzet kialakulását.
Mivel a kapszaicin felemeli a testhőmérsékletet, ezzel a méreganyagok ürítésében, de a szervezet kalória-felhasználásában is szerepet játszik. Felgyorsítja az anyagcserét, csökkenti az étvágyat, ezért a természetes fogyás támogatója. Jelentősen csökkenti a májban lerakódott zsír mennyiségét, aminek hatására a vérzsír is csökkenni fog a szervezetben. Jó hatással van a diabéteszre.

Bordó háttér előtt egy piros puveres feketehajú nő fájdalmas arccal jelzi, fáj a nyaka.
Izomfájdalmak, ízületi gondok, reuma – bármilyen jellegű fájdalom és gyulladás csillapításakor – kapszaicin.

A legutóbbi kutatások azt is bizonyították, hogy a kapszaicin a rosszindulatú daganatok kezelése területén is eredményesen alkalmazható.
Csökkenti a gyomorgyulladást okozó baktériumok egy részét. 

Amikor a kapszaicint nem belsőleg, hanem krémekben alkalmazzák, ez szintén számos pozitív eredményt hoz. Az egyik legmakacsabb bőrbetegség, a pikkelysömör tüneteit képes például jelentős mértékben csökkenteni. És természetesen jó hatással van a cikk elején említett izom, ízületi, sérülések, fájdalmak esetében is.

5 jó tanács a kapszaicin fogyasztásával kapcsolatban

1. A kapszaicinnek nincsenek káros mellékhatásai, bár fogyasztását egyes esetekben gyomorirritáció, vagy hasmenés követheti.

2. A kapszaicint használatában nincsenek időkorlátok, bár a rendszeres fogyasztás, ahogyan korábban írtuk, hozzászokáshoz, így a hatékonyságának csökkenéséhez vezet.

Őrült paprikás fehét zsák szedőkanállal.
A gyönyörű színű paprika őrlemény ugyanolyan erős, mint friss társa.

3. A vegyület hatékonyságát a csípős paprika szárított formában is megőrzi.

4. A kapszaicint érdemes természetes formában bevinni a szervezetbe, mert így sokkal hatékonyabbak, mint a kapszulás változat.

5. Szoptatás, vagy várandósság alatt kapszaicin tartalmú ételek fogyasztása nem javasolt.

A Krémmester sem mellőzi a kapszaicin alkalmazását a termékeiben! Válogass közülük kedvedre!

1 thought on “Útmutató a kapszaicinhez bármilyen életkorban”

  1. Jól értem, hogy ha valahol, valamilyen tipusú fájdalmat kapszaicinnel mulasztunk el, akkor ott többet nem jelentkezik fájdalom érzése? Tehát nem jelzi többé a fájdalom a betegséget?

Ossza meg a véleményét

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldal tetejére

Kellemes Ünnepeket!

Figyelem!

A 2019. december 17. és 2020. január 05. között leadott megrendeléseket csak a január 06-ával kezdődő héten tudjuk teljesíteni!