fbpx

TÖK jó dolgok, a töklámpáson túl

A halloweenhez kapcsolódó tökfaragás már nálunk is egyre szélesebb körben terjedt el. Ez a szokás az angolszász területekről indult, és mostanra az egész világon október utolsó estéjén töklámpások tartják távol a gonosz szellemeket.

Egy monda szerint, Magyarországon már sokkal korábban is faragtak tököt. Salamon királyunk és unokatestvérei Géza és László között trónviszály dúlt. Géza halála után Salamon elismerte magyar királynak Lászlót, cserébe Salamon is megtarthatta a királyi címet és az udvarban maradhatott. Ez azonban nem volt neki elég. Cselszövéssel egyedüli király akart lenni. Ezt László megtudta, ezért a visegrádi vár egyik tornyába záratta. Az őrök azt a parancsot kapták, hogy töklámpásokkal világítsák ki a torony ablakait, hogy mindig tudják, Salamon merre jár, és ne tudjon elszökni. A sok lámpást már messziről lehetett látni, ennek a dunai hajósok nagyon örültek, hiszen segítette őket a tájékozódásban.

Egy másik változat szerint Salamon maga tette a töklámpásokat az ablakba minden este, mert katonái ebből tudták, hogy még él. Nemsokára Salamont el is engedték. Hogy melyik az igaz, azt már nem fogjuk megtudni, az viszont biztos, innen ered a mondás: „Fénylik, mint a Salamon töke”.

Mit tudunk a sütőtökről?

Magyarországon sok tökfajtára használják ezt a kifejezést, lényegében mindegyikre, amit sütve szoktunk megenni.

 Az óriástök (Cucurbita maxima) tökfajt is sütőtöknek szokták nevezni. Az óriástök egyes fajtáin kívül a sütőtökök közé tartozik még a pézsmatök (Cucurbita moschata), az ezüstmagvú tök (Cucurbita argyrosperma) és a termesztett tök (Cucurbita pepo) egyes fajtái is.

Nevezik még téli töknek is. Magát a termést ugyan ősszel takarítják be, de egész télen fogyasztható, ha megfelelően tárolják.

A növény melegigényes, sok vízre van szüksége, szinte minden talajon megél. A Magyarországon leginkább termesztett nagydobosi változat termése szürkés vagy ezüstfehér héjú, húsa narancssárga.

A sütőtök őshazájaként egyes források Észak-Amerikát, mások Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékét említik, ahol texasi és mexikói indiánok termesztették ültetvényeiken.

Élettani hatásai

Az indiánok már használták a szeplők eltüntetésére és kígyómarás ellen.  Európába a spanyolok hozták. Nemsokára itt is igen elterjedt növény lett. Tápláló és könnyen hozzáférhető élelem volt az éhínségek idején.

Mivel a sütőtök távoli rokona a dinnye és az uborka is, így talán nem meglepő, hogy 90% – a víz. Nem csak a húsa, hanem a virágja is ehető.

A sütőtök rengeteg hasznos anyagot tartalmaz: kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav. Ezeknek köszönhetően nem csak tápláló, hanem egészséges is. Gyulladásos betegségek, megfázásos, meghűléses problémák, a tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésekor se feledkezzünk meg róla. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma tüneteit is.

Fogyasztása szépíti a bőrt. A népi gyógyászatban béltisztítóként és hashajtóként is használták.

A húsán kívül érdemes a magot is elfogyasztani! Nem csak ízletes, hanem segít megszüntetni a köszvényt és a benne lévő olaj segíti az A-vitamin felszívódását.

Finomságok minden mennyiségben

Bármilyen fogást készíthetünk sütőtökből. Népszerűek manapság a sütőtök krémlevesek. Ha ilyet főzünk, a tökmag és a tökmagolaj adja a valódi kerek egész íz élményt. Ha szeretjük a pikáns ízeket, megbolondíthatjuk sült bacon forgáccsal vagy egy kevés gyömbérrel.

Ha csak egy gyors egytálételt akarunk, csinálhatunk belőle lapcsánkát vagy pástétomot.

A sütőtök remek kiegészítője szinte bármilyen húsos ételnek. Aki a vega ételeket részesíti előnyben, az csinálhat akár sütőtökös rizottót is.

Természetesen a desszert is készülhet sütőtökből, akár pite vagy palacsinta formájában.

Ha szeretnél a hagyományos sütőben sült sütőtökön kívül valami más finomságot kipróbálni, itt találsz recepteket:

https://sutotok.com/sutotokos-receptek/

Ha ez sem lenne elég, ebben az időszakban könnyen találsz TÖK jó újdonságokat bárhol!

Edd magad egészségesre sütőtökkel!

Ossza meg a véleményét

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart
Az oldal tetejére

Kellemes Ünnepeket!

Figyelem!

A 2019. december 17. és 2020. január 05. között leadott megrendeléseket csak a január 06-ával kezdődő héten tudjuk teljesíteni!