fbpx

Őszi kedvencünk: a barack

Az őszibarack vagy őszibarackfa (Prunus persica) a rózsafélék (Rosaceae) családjába és a Prunus nemzetségbe tartozó gyümölcsfa. Meglepő módon a legközelebbi rokona a mandula, távolabbi pedig a szilva és a kajszibarack.

Őshazájának régebben Perzsiát tartották, ami a latin növénytani elnevezés (malum persicum) is mutat. A kutatások ezt nem bizonyították, mivel azonban a kínai irodalomban már i.e. több száz évvel, több helyen is említik, ezért feltételezhető, hogy innen származik.

A nektarint sokan keresztezésnek, hibridnek tartják (mandula, szilva), pedig ugyanaz a faj, mint az őszibarack, annak egy genetikus variánsa. A szőrösség tulajdonságát egy domináns allél hordozza, ennek teljes hiányában kopasz a barack.

Választhatjuk a szőrös és a szőrtelen változatot is, az egészségünknek csak jót teszünk vele!

Magas a víztartalma, így csillapítja a szomjat és hidratál. Emellett sok benne a rost, ami telít, ezért szinte bármilyen fogyókúrába beilleszthető. Szintén ennek köszönhetően javítja az emésztést. Ezeket a hatásokat még a konzerves vagy befőttnek elrakott barackok is biztosítják.

Niacin tartalma javítja a koleszterin szintet. A benne lévő magnéziumnak és szelénnek nagy szerepe van a stressz leküzdésében, így végső soron ezzel is hozzájárul a vérnyomás optimalizálásához. A szívünk védelmében minden nap megehetünk egy barackot!

Az őszibarack kiváló gyulladáscsökkentő, antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.

Vashiánykor kifejezetten ajánlott! Található benne C-vitamin és vas is. A két anyagot célszerű egyszerre fogyasztani, mivel segítik egymás felszívódását, erre nem találunk egyszerűbb módszert, mint jóízű őszibarackot enni.

A magnézium mellett kalciumot is tartalmaz, melyek hozzájárulnak a csontok egészségéhez.

A gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, ami javítja a látást, és megelőzi a hályogképződést.

A benne lévő nagy mennyiségű antioxidáns (A-, C-, E-vitamin, lutein és zeaxantin) segít elkerülni a rákos megbetegedéseket, erősíti az immunrendszert.

Rendszeres olvasóink már biztos azt is tudják, hogy az antioxidánsok milyen jó hatással vannak a bőr egészségére.

Megőrzik annak fiatalságát, rugalmasságát. Természetes napvédőként működnek. Lassítják a szervezetben zajló, káros, oxidatív folyamatokat.

Akár már pár csepp mézzel leturmixolva is egyszerű pakolást kapunk belőle.

Ha inkább megennénk, akkor a turmixgépbe tegyünk mindezek mellé habtejszínt és tejet, keverjük össze, majd a habot hűtsük le! Tálaláskor tegyünk rá friss őszibarack szeleteket, és máris kész a könnyű, finom és tápláló nasi!

Ossza meg a véleményét

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top

Kellemes Ünnepeket!

Figyelem!

A 2019. december 17. és 2020. január 05. között leadott megrendeléseket csak a január 06-ával kezdődő héten tudjuk teljesíteni!