Ingyenes szállítás 15.000 Ft rendelési összeg felett!
Őszi kedvencünk: a barack
Az őszibarack vagy őszibarackfa (Prunus persica) a rózsafélék (Rosaceae) családjába és a Prunus nemzetségbe tartozó gyümölcsfa. Meglepő módon a legközelebbi rokona a mandula, távolabbi pedig a szilva és a kajszibarack.
Őshazájának régebben Perzsiát tartották, ami a latin növénytani elnevezés (malum persicum) is mutat. A kutatások ezt nem bizonyították, mivel azonban a kínai irodalomban már i.e. több száz évvel, több helyen is említik, ezért feltételezhető, hogy innen származik.
A nektarint sokan keresztezésnek, hibridnek tartják (mandula, szilva), pedig ugyanaz a faj, mint az őszibarack, annak egy genetikus variánsa. A szőrösség tulajdonságát egy domináns allél hordozza, ennek teljes hiányában kopasz a barack.
Választhatjuk a szőrös és a szőrtelen változatot is, az egészségünknek csak jót teszünk vele!
Magas a víztartalma, így csillapítja a szomjat és hidratál. Emellett sok benne a rost, ami telít, ezért szinte bármilyen fogyókúrába beilleszthető. Szintén ennek köszönhetően javítja az emésztést. Ezeket a hatásokat még a konzerves vagy befőttnek elrakott barackok is biztosítják.
Niacin tartalma javítja a koleszterin szintet. A benne lévő magnéziumnak és szelénnek nagy szerepe van a stressz leküzdésében, így végső soron ezzel is hozzájárul a vérnyomás optimalizálásához. A szívünk védelmében minden nap megehetünk egy barackot!
Az őszibarack kiváló gyulladáscsökkentő, antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.
Vashiánykor kifejezetten ajánlott! Található benne C-vitamin és vas is. A két anyagot célszerű egyszerre fogyasztani, mivel segítik egymás felszívódását, erre nem találunk egyszerűbb módszert, mint jóízű őszibarackot enni.
A magnézium mellett kalciumot is tartalmaz, melyek hozzájárulnak a csontok egészségéhez.
A gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, ami javítja a látást, és megelőzi a hályogképződést.
A benne lévő nagy mennyiségű antioxidáns (A-, C-, E-vitamin, lutein és zeaxantin) segít elkerülni a rákos megbetegedéseket, erősíti az immunrendszert.
Rendszeres olvasóink már biztos azt is tudják, hogy az antioxidánsok milyen jó hatással vannak a bőr egészségére.
Megőrzik annak fiatalságát, rugalmasságát. Természetes napvédőként működnek. Lassítják a szervezetben zajló, káros, oxidatív folyamatokat.
Akár már pár csepp mézzel leturmixolva is egyszerű pakolást kapunk belőle.
Ha inkább megennénk, akkor a turmixgépbe tegyünk mindezek mellé habtejszínt és tejet, keverjük össze, majd a habot hűtsük le! Tálaláskor tegyünk rá friss őszibarack szeleteket, és máris kész a könnyű, finom és tápláló nasi!