fbpx

Méz, méz, méz,Termett méz…

Méz, méz, méz,
Termett méz
Termett méznek áldottsága,
Lehullott virága.

Ez az áldott bor,
Ki minden nap forr.
Ha jót iszol belőle,
A torkodra forr!

A gyermekdalocskát már mindenki hallotta. A méz ízét is mindenki ismer. De mit tudunk valójában a mézről?

A méh nagyon szorgalmas

Azt mindenki tudja, hogy a valódi mézet méhek készítik. Pontosan hogyan?  A méhek a virágokból virágport és nektárt gyűjtenek. A virágport a lábukon lévő kis „kosárkában” viszik a kaptárba. A nektárt, ami az igazi főszereplő, az ún. „mézgyomrukban” szállítják a méhek. A nektár mézzé alakulása már itt elkezdődik. A kaptárban a méhsejtbe teszik. Ekkor még a magas víztartalmú nektárt a méhek sűrítik és elpárologtatják a fölösleges víz mennyiséget. Ha a méz megfelelően megsűrűsödött, a méhek a sejteket viasszal borítják be.  

Ősidők óta velünk van

Már a kőkori barlangrajzokon is láthatók lépes mézet gyűjtögető alakok, ez azt bizonyítja, hogy már 16 000 éve ismerjük és használjuk. A Kr. e. 3000-es évektől kezdve a méz sírmelléklet volt. Az istenek eledelének és az örök ifjúság forrásának tartották. Egy vödör méznek ugyanakkora volt az értéke, mint egy szamárnak. A fejlett ókori egyiptomi orvostudomány már használta a mézet sebfertőtlenítésre.

A mézet könnyebb kezelni a mézcsorgatóval.

Magyarország területén már a honfoglalás előtti időszakban is foglalkoztak méhészettel az itt élő népcsoportok. A bevonuló magyarok eltanulták és folytatták ezt a mesterséget. Ennek első írásos emléke 1370-ből származik, amelyben királyi méhészetet említenek. A méhektől nem csak mézet, hanem a világításhoz szükséges viaszt is kapott az ember. A mézből mézeskalácsot, mézbort, mézsört készítettek, illetve süteményeket, bort is ízesítenek vele. Az ipari cukorgyártás beindulása előtt ez volt az egyetlen édesítőszer.

Miért szeretjük?

Felsorolni is nehéz, mi minden van benne, négyötödrészt glükózból és fruktózból áll, emellett sok mindent tartalmaz még: kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és kis mennyiségben B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamin. A sötétebb mézek (pl. fenyő, pitypang) gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban.

A mézes tea hatását ne becsüljük le!

Sokaknak a mézes tea az első gondolata, ha kapar a torka. Gyerekkorunk óta azt halljuk, ilyenkor azt kell inni. Nem véletlenül!  Antiszeptikus hatásának köszönhetően segít elpusztítani a torokban lévő baktériumokat. Emellett a sok vitaminnak és ásványi anyagnak köszönhetően erősíti az immunrendszert. A méz ezeken kívül köptetőként is működik. Ezt a hatását fokozhatjuk, ha némi gyömbérrel és feldarabolt citrommal keverjük össze. Minden adott tehát, hogy a méz segítségével hamarabb leküzdjük a megfázást.

Méz, gyömbér

Ezen legismertebb hatásán kívül sok mást is köszönhetünk a méznek:

  • vértisztító
  • jót tesz az emésztésnek
  • serkenti a vérkeringést
  • jó hatással van az izomzat, így a szívizomzat működésére is
  • vérnyomáscsökkentő
  • beindítja a boldogsághormonok termelődését is

A méz nagy része gyümölcs- és szőlőcukor, vagyis egyszerű szénhidrát, így a cukorbetegek óvatosan fogyasszák!

Kívül-belül hasznos

Nem titok, hogy a méz bizony bőrünknek is jót tesz!

Fertőtlenítő hatásának köszönhetően az aknés, pattanásos bőrrel csodákat tesz. Nem csak a meglévő pörsenéseket segít eltüntetni, de a korábbi hegeket is halványíthatja, segít regenerálni a bőrt.

Támogatja a bőr vízfelvevő és megtartó képességét, ezáltal hidratáltabbá teszi azt. 

A benne található antioxidáns tartalomnak köszönhetően lassítja a bőr öregedését. Már az ókorban is tejjel kevert mézzel kenték magukat a hölgyek, hogy bőrük fiatalos és rugalmas maradjon. A méz hasznos összetevői bőrön keresztül is felszívódnak, a hatás ezáltal nem marad el.

Méhviasz

Mint azt már megtudtuk, a méhek a méhviasz segítségével fedik le a méhsejteket. A viasz kinyerésekor a méhészek a lépeket kiolvasztva, mechanikai szűréssel és ülepítéssel tisztítják meg a szennyeződősektől, nincs szükség semmilyen vegyi kezelésre!

Méhviasz

A méhviasz számos anyagból álló viaszféle. A fő összetevők: palmitilsav, palmitoleát, hidroxipalmitát, valamint alkoholok oleinsavval alkotott észterei (hosszú, 30-32 szénatomos molekulák) és egyéb palmitátok.

A méhviasz egy természetes konzisztencia növelő, illetve gyenge emulgeáló tulajdonsággal is rendelkezik, ezért számos natúr kozmetikum recept összetevői között megtalálható. 

A méhviasz a mézhez hasonlóan antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír. Regenerálja a sejteket és erősíti a bőr ellenállását az UV sugarakkal szemben.

Az egyik legkorábbi, fennmaradt bőrápoló krém receptje az ókori Rómából származik. A híres „Ceratum Galeni” is méhviaszból, rózsavízből, és olívaolajból állt. Ne felejtsük el hát az évszázados tudást! Tegyük magunkat egészségesebbé és szebbé a mézzel!

1 thought on “Méz, méz, méz,Termett méz…”

  1. Török Sándor

    Egy erdélyi ajánlás úgy szól, hogy ha egy kávéscsésze mézhez adunk annyi almaecetet, hogy az éppen ne legyen sem nem édes, sem nem savanyú, és ezt naponta elkortyoljuk, akkor elkerülhetjük az ízületi bántalmakat. Mármost én vagy 30 éve – miután utálom a citromlevet – almaecettel iszom a teámat, amelyet cukor helyett mézzel keverek, nem fájnak az ízületeim – Istennek hála! Lehet, hogy ez az oka? Hátha… (81 éves vagyok!)

Ossza meg a véleményét

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldal tetejére

Kellemes Ünnepeket!

Figyelem!

A 2019. december 17. és 2020. január 05. között leadott megrendeléseket csak a január 06-ával kezdődő héten tudjuk teljesíteni!