fbpx

Köpölyözés – A nagy masszázsválasztó 11. rész

A nagy masszázsválasztó legutóbbi írásában az egyik legmisztikusabb masszázsról, az indonéz eredetű lomilomi masszázsról volt szó. Mai jelöltünk egy nagyon is a fizika törvényszerűségeire épülő masszázsforma lesz, melyet talán sokan nem is sorolnak a masszázsok körébe: ez a köpölyözés.

Hátra helyezett köőöly harangok, égő vattapamaccsal.
Sokan talán nem is tartják masszázsnak a köpölyözést.

Bár az igaz, hogy a köpölyözésben szinte egyáltalán nincsen semmi misztikus, azonban a gyökerei ugyancsak ősi időkre nyúlnak vissza. Ismerték, és alkalmazták Kínában, Perzsiában, Egyiptomban, Görögországban. Használták a gyógyításban az afrikai varázslók, és Európa-szerte is számos írás őrzi a nyomait.

Min alapszik a köpölyözés csodálatos hatása?

Ma már elfogadott tény, hogy a szervezetben felhalmozódó, kiürülni nem tudó méreganyagok milyen sokfajta problémának állnak a hátterében. A régi időkben szintén tisztában voltak ezzel a tudással, és úgy tartották, ha ez a méreganyag nem képes magától kiürülni a szervezetből, akkor az orvos feladata, hogy megnyissa a beteg testfelületet. A köpölyözést is azért alkalmazták, hogy mozgásba hozva a test vér- és nyirokkeringését, megindítsák a méreganyagok eltávozását. Éppen ezért őseink nagyon sok esetben alkalmazták. Kelések, láz, általános gyengeség, de még pestis idején is.

Bebugyolált, ágyban fekvő nő nézi a lázmérőt.
A köpölyözést a láz kezelésére is alkalmazták régen.

Szintén ennek az elvnek az alkalmazására vezethetőek vissza az érvágásos módszerek, a piócák, a beöntések, hashajtók használata. Ezeket a technikákat átgondolva a köpölyözés egészen szelíd és ártalmatlan módszernek tűnik. A középkorban sok esetben a fürdőmesterek végezték ezt a tevékenységet.

A köpölyözés nem más, mint a vákuumtechnika alkalmazása a bőr fölött

Kezdetben ahhoz, hogy ezt a bizonyos vákuumot létrehozzák, egy hirtelen felmelegített üvegpohár, vagy később, speciálisan erre a célra kialakított üvegharang szolgált. A melegítésnek is többféle módját alkalmazták. Volt, ahol egyszerűen láng fölé tartva forrósították fel az üvegharangot, vagy egy éterbe mártott pamacsot gyújtottak meg, és helyeztek a harangba.
A pamacsot kihúzva a harangot  gyors mozdulattal a bőrre tették. A levegő hűlni kezdett belül, térfogata csökkent. Mivel az üveg szája légmentesen zárt, a bőrfelszínt szinte magába szippantotta a keletkezett vákuum.
Természetesen mára a vákuum előállításának módszerei finomodtak. Szívópumpával ellátott köpölyharangokat vagy rugalmas műanyagból készült, különböző méretű eszközöket is használhatnak köpölyözésre.

A köpöylharang felmelegítése égő pamaccsal és felhelyezése egy nő hátára.
A vákuumot több módszerrel is el lehet érni. Az egyik legősibb az éterbe mártott pamacs meggyújtása.

Mi történik a köpölyözés alkalmazása során keletkezett vákuum hatására?

Az anyagcsere-folyamatok során a sejtek között salakanyag halmozódik fel, főleg abban az esetben, ha nem megfelelő mennyiségű a folyadékbevitel. A magnézium, a kálium és a kálcium megfelelő mennnyisége is jelentősen befolyásolja a megfelelően működő anyagcsere-folyamatokat. A megfelelő mennyiségű és minőségű ásványi anyagok hiánya, a kevés vízfogyasztásnak köszönhetőena salakanyag nem ürül kellően, az izmaink megkeményednek, elvesztik rugalmasságukat.
Mi történik a köpölyözés hatására?
Javul a sejtek oxigénellátása, az anyagcsere. A vérkeringés és a nyirokkeringés felgyorsul, vagyis a méreganyagok el kezdenek kiürülni a szervezetből.

A test melyik részén alkalmazható a köpölyözés?

Tulajdonképpen a test bármely pontján, ahol úgy lehet felhelyezni a harangokat, hogy azok hermetikusan záródjanak. A leggyakoribb alkalmazási területe mégis a hát. A háton helyezkedik el az úgynevezett HEAD-féle reflexzóna, mely kapcsolatban áll a belső szerveinkkel. Így nem csupán a vérkeringésre hathatunk a köpölyözéssel, hanem ezekre a szervekre is.

Köpölyharangok egy női háton.
A háton végigfutó reflexpontok stimulálásával a belső szerveinkre is hatással tudunk lenni a köpölyözéskor.

A köpölyözés fajtái 

Száraz köpölyözés: 
A legáltalánosabban elterjedt módszer, melynek során a harangot felhelyezik a bőrre, és a vákuumot létrehozhatják a levegő kiszívásával, vagy az üvegben lévő levegő melegítésével. 
Gumiharangos köpölyözés:
Ez akár a hétköznapi ember számára is könnyedén használható, mert itt a köpölyöző üvegek végén egy gumiharang található. Ennek a gumiharangnak a megnyomása után felhelyezik a bőrfelületre a harangot, és elengedik a gumit. Az így keletkezett vákuummal lehet a kívánt hatást elérni.

Gumiharang az egyik kézben, a másikban pedig egy mobiltelefon, hogy érezni lehessen a méreteket.
A kis gumiharangok mérete és formája is nagyon sokféle lehet.

Köpölyöző masszírozás: 
Szintén otthon is végezhető köpölyözési mód. A bőrt először olajjal kell bekenni, majd vákuum létrehozása után  felhelyezni a kis harangokat lassú mozdulatokkal tologatva a bőrön. A bennük kialakult szívó hatás, és a mozgatás olyan érzetet kelt, mint egy jó erős masszázs. Ezt a módszert szívesen alkalmazzák a narancsbőr kezelésére is.
Pulzáló köpölyözés:
Ennek lényege, hogy a köpölyharangokhoz olyan berendezést használnak, mellyel a vákuum erősségét folyamatosan lehet szabályozni. Ha a berendezést pulzáló üzemmódba kapcsolják, akkor a kezelt területen egy nagyon speciális hatást lehet elérni, melyet abszolút lehet kontrollálni és irányítani.

A szívópumpás köpöly használat közben egy nő hátán.
A szívópumpás köpöly használat közben

Véres köpölyözés: 
Ez már igazi szakembert igényel, és csak abban az esetben használják, ha valóban folyadékáramlási zavarokat állapítanak meg a betegnél. Ebben az esetben a köpölyharang felhelyezése előtt aprócska felületi vágásokat ejtenek a bőrfelületen, melyet a kezelést követően tapasszal ragasztanak le.

Milyen problémákra ajánlható a köpölyözés?

Szakállas férfi ül a laptop előtt és próbálja kilazítani a fájós nyakát.
A köpölyözés kiválóan alkalmazható a hátfájdalmakra.

Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagynunk a méregtelenítő hatásból következő javulásokat sem. Kezelni lehet a fáradtságot, a migrénes panaszokat, az asztmát, a magas vérnyomást, és a reumatikus eredetű panaszokat.

A narancsbőr eltúntetésére is lehet alkalmazni a köpölyözést. A műanyag köpölyharangok tökéletesen alkalmasak erre a célra.
A Krémmesternek pedig vannak készítményei, melyek jó szolgálatot tehetnek ehhez. A leghatékonyabb a Cellulit masszázsolajunk!

Ossza meg a véleményét

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldal tetejére

Kellemes Ünnepeket!

Figyelem!

A 2019. december 17. és 2020. január 05. között leadott megrendeléseket csak a január 06-ával kezdődő héten tudjuk teljesíteni!