fbpx

Kámfor az örökzöld gyógyító

A kámfor nem csak a népi gyógyászatban számít örökzöldnek, hanem maga a növény is az örökzöld félék családjából származik. A kámfor, azaz a Cinnamomum Camphora Kelet-Ázsia partvidékén őshonos.

A kámfort széles körben használják a modern orvostudományban, valamint a kozmetológiában egyaránt!

A legalább 50 évet megélt kámforfák gyökeréből és kérgéből nyerik ki magát a kámfort.

Figyelj a kámfor körültekintő használatára!

A kámfor meglehetősen erős hatású gyógynövénye a természetnek. Számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, azonban használata óvatosságot és körültekintést igényel. Kizárólag külső használata lehetséges, kisgyerekek számára egyáltalán nem javallott!

A kámforból kinyert illóolaj szobahőmérsékleten tárolva kikristályosodik.

A kámfor érzékenységet is okozhat, kipirosodást, kiütéseket, extrém esetben hörgőgörcsöt! Ezért ha még nem próbáltad a kámfor tartalmú krémeket, próbáld ki egy kisebb testfelületen az esetleges allergiás reakciók elkerülése érdekében!

Mire használhatod a kámfort?

A kámfor fő tulajdonságai:

 • érzéstelenítő
 • gyulladáscsökkentő
 • fájdalomcsillapító
 • antiszeptikus
 • hűsítő
 • bőrtisztító hatású
Ablakpárkányra támaszkodó, derekát fájlaló idős férfi.
A kámfor egyik áldásos hatása az érzéstelenítő tulajdonságában rejlik.

Helyi érzéstelenítés kámforral

A kámfor egyik fő tulajdonsága az érzéstelenítésben rejlik, ezért kiválóan alkalmazható reumatikus panaszok, mozgásszervi bántalmak, hátfájás és izomfájdalmak esetén. Nem véletlen, hogy sportkrémek, valamint izomfájdalom csökkentő készítmények egyik nélkülözhetetlen összetevője. A kámfor elzsibbasztja a sérült, érzékeny idegeket, mintegy érzésteleníti a kezelt testfelületet.

Épülj fel a náthából!

Megfáztál? Nem kapsz levegőt? A kámfor ebben is a segítségedre lehet! Inhalálószerekbe, valamint mellkasra kenhető, bedörzsölős krémekbe keverve a kámfor illóolaja segíti a légzést és kitisztítja a légutakat.

A kámfor és a 17. század orvoslása

“A pestisorvosok maszkját valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. A csőr azonban nem a megfélemlítéshez kellett: az orvosok erős illatú anyagokat tároltak benne, például ecetben áztatott ruhát, virágokat, gyógynövényeket vagy kámfort. Úgy tartották, hogy ezek egyfajta „szűrőként” funkcionálnak és megvédik az orvosokat a betegségtől. Ez az ikonikus ruha azonban csak a 17. században jelent meg, így valójában semmi köze a középkorhoz.” Forrás

A félelmetes csőrös maszk tulajdonképpen munkavédelmi ruházatnak számított a középkorban. Fotó: wikimédia

Érdekes tények a kámforról

 • A kámforfa magassága akár a 30 métert is elérheti
 • A fa törzsének átmérője 5 méter körül is lehet
 • A levelei nagyon hasonlatosak a cserzett bőr felületéhez és nagyon karakteres illatuk van
 • A kámfort gyakran alkalmazták a balzsamozások alkalmával
 • Eredményesen használható, ha fel szeretnénk frissíteni az agyunkat, tehát olykor a kávét is helyettesítheti, ha már a koffein bevitelt maximalizáltuk
Náthás nő az orrát fújja egy zsebkendőbe.
A kámfor még megfázás, nátha esetében is segítségünkre lehet.

A Krémmester nagyon szereti a kámfort, rengeteg jó tulajdonsága miatt. A mozgásszervi problémák, az izom-, ízületi sérülések esetében rendkívül jó szolgálatot tesz, de még csípések kezelésénél is kiváló.

Ossza meg a véleményét

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart
Az oldal tetejére

Kellemes Ünnepeket!

Figyelem!

A 2019. december 17. és 2020. január 05. között leadott megrendeléseket csak a január 06-ával kezdődő héten tudjuk teljesíteni!