Barion Pixel

Kakaóbab: Melengeti a testet és a lelket

A kakaófa (Theobroma cacao) a mályvafélék családjába tartozó faj. Gyümölcse, a kakaóbab rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik, nem csak az élelmiszeripar használja előszeretettel.

A természetben több fajtája is igen méretesre nő, akár a 15 métert is elérheti, az ültetvényeken nevelt kakaófák azonban általában csak 5-6 m magasra nőnek.

Habár a kakaóbab Dél-Amerikából származik, ma már a kakaó termesztés kb. 2/3-a Afrikában zajlik.

Érdekessége még a növénynek, hogy virága csak délután nyílik ki, viszont egész éjszaka nyitva marad.

A kakaó termése adta az ötletet a Coca-Cola palackjának egyedi formájához. Eredetileg a kokalevél és a koffein valamilyen felhasználásával akarták az üveget egy pályázaton megterveztetni, de a nyertes pályázó nem tudta, hogy azok hogyan néznek ki — a könyvtárban csak a kakaó terméséről talált képet.

Kakaófa termése

Az istenek eledele

A kakaóbabot régóta kedvelik az emberek. Az aztékok i.e. 1500 körül kezdték el termeszteni. Mikor Fernando Cortez Mexikóba érkezett, már Dél-Amerika nagy részén elterjedt a kakaóbab termesztés, sok helyen pénzeszközként is használták a kakaófa termését.

Kakaóbab

Szívesen fogyasztották, már akkoriban 4 fajta kakaóitalt ismertek. A magokat körülvevő fehér gyümölcshúst csemegeként fogyasztották, többi részéből használati tárgyakat készítettek. Az egészségre gyakorolt jótékony hatását már ekkoriban kezdték felfedezni.

Európába egyesek szerint mégsem Fernando Cortez hozta el, hanem Kolombusz Kristóf. Bárhogy is volt, az biztos, hogy a spanyolok hozták el az öreg kontinensre is, aminek csak örülhetünk. Megérkezésekor igencsak változatos volt a kakaó fogadtatása. Volt, aki szerint csak a disznók etetésére való, volt, aki ennél sokra többre becsülte. Carl von Linné, a korabeli természettudós egyenesen úgy gondolta, ez az istenek eledele, hiszen az általa adott elnevezés a Theobroma, ezt jelenti latinul.

Egy csésze kakaó mindig jól esik

Lehet, a mai szemmel már hihetetlennek tűnik, de akkoriban népszerűbb volt Angliában, mint az angolok nagy kedvence, a tea, pedig egy időben terjedtek el.

Kiemelkedő antioxidáns tartalmának köszönhetően, valódi szuperélelmiszer!

Védi a szívet

A benne található flavonoidok egy olyan antioxidáns csoport, ami gyulladáscsökkentő hatással bír. Ezek a vegyületek védelmet nyújtanak a szív és érrendszeri panaszok ellen. Javítják az erek rugalmasságát, így csökkentik a magas vérnyomást, javítják a vérkeringést.

 A nyers kakaó több mint 300 különböző értékes vegyületet tartalmaz, köztük a polifenolokként ismert komplex antioxidánsokat is, melyek segítenek az LDL (rossz koleszterin) csökkentésében és az érfalon kialakuló plakkok megakadályozásában.

Kakaó: a valódi boldogság!

Magas Magnézium tartalmának köszönhetően jótékony hatással van az idegrendszerre. A kakaóban található hangulatot fokozó vegyület a PEA, vagy más néven  a fenetil-amin, amely az endorfinok felszabadulását kellemes neurokémiai anyagok kiváltását idézi elő. Ezek az anyagok természetesen is termelődnek szervezetünkben, például amikor szerelmesek leszünk. A kakaó növeli a szerotonin szintet az agyban, az pedig nem más, mit a boldogságot okozó hormonok egyike.

Stresszhelyzetekben, vizsgázáskor kifejezetten ajánlott a csoki fogyasztása. Ez ismerős, ugye? Sokan azt hiszik, csak a cukor miatt javítja az agyműködést. Ez azonban nem így van! A kakaóban lévő anyagok sokkal kedvezőbb hatást fejtenek ki az agyműködésre. Ezért ajánlott ilyenkor inkább magasabb kakaótartalommal rendelkező csokoládét választanunk, minél kevesebb cukor bevitele mellett. A cukor hatása sokkal hamarabb elillan.

Öröm a testnek és a léleknek!

A természetes kakaóban cukortartalma, kb 1 % alatt van, így azt bátran fogyaszthatjuk.

A bőrre gyakorolt hatása mellet sem mehetünk el szó nélkül

A rendszeres kakaó fogyasztás növeli a kollagén szintet, ami hozzájárul a bőr feszesítéséhez, csökkenti a ráncképződést.

A kakaóvajat külsőleg előszeretettel használja a kozmetikai ipar. Szobahőmérsékleten szilárd, de a bőrrel érintkezve könnyen olvad. Kellemes illatával mindenkit elvarázsol.

A kakaóvaj természetes hidratáló, ezért használjuk bátran a kakaóvajat tartalmazó termékeket a száraz bőrön! Nagy mennyiségben tartalmaz E vitamint, ami bizonyítottan segíti a bőr megújulását.

A vérkeringést fokozó hatása külsőleg is érvényesül.

A már említett antioxidáns tartalmának köszönhetően lassítja a bőr öregedését.

Kellemes illat, ízletes, egészséges boldogság koktél… ez van minden pohár habos kakaóban és minden kocka csokiban. Használjuk ki!

10 % KEDVEZMÉNY!

Iratkozz fel hírleveleinkre és a következő vásárlásod alkalmával 10% kedvezményben részesülsz!

Hírlevél