fbpx

Ha az élet citrommal kínál…

… akkor bizony csak jól járhatunk! Az egyik leghétköznapibb gyümölcs már nálunk is, de vajon mindent tudunk róla?

Pontos származási helyét nem ismerjük, de az biztos, hogy a tengerentúlra Kolumbusz Kristóf vitte 1493-ban. Talán Észak-Indiából indult hódító útjára a citrom, mára pedig Kalifornia, Arizona, Olaszország, Spanyolország, Görögország, Törökország, Ciprus, Libanon, Dél-Afrika és Ausztrália is a legnagyobb termelők közé tartozik.

A citrom a köztudatban szinte már egyenlő a C-vitaminnal. Nem minden ok nélkül! Egy közepes méretű gyümölcsben egy átlagos felnőtt számára javasolt mennyiség 40%-a megtalálható. Egy James Lind nevű hajóorvos már az 1600-as években megfigyelte, hogy a rettegett tengerész betegségnek, a skorbutnak a legjobb ellenszere a citrom.

Ezen kívül tartalmaz még B1-, B2-, B3-, B5- vitamint, kalciumot, folsavat, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, cinket, illetve cukrot, szénhidrátot, rostokat, zsírt és proteint is.

Ha minden nap egy pohár citromos vízzel indítjuk a reggelt, már sokat tettünk az egészségünkért! Segíti az emésztést, feloldja az epe-és veseköveket és az erek faláról a kalcium lerakódásokat, valamint a benne található P- vitamin erősíti azt. Élénkíti a máj működését.

Nem utolsó sorban bármikor felfrissít, akár a kávét is kiválthatjuk vele!

A megfázás és hasonló légúti betegségek ellen nem csak a C-vitamin miatt hatásos. Flavonoidokat tartalmaz, amelyek növelik a szervezet ellenálló képességét. Antibakteriális hatásának köszönhetően fertőtlenít is. Figyeljünk oda, ha citromos teával kúráljuk magunkat, hogy a C-vitamin magas hőfokon lebomlik, így a citromlevet csak akkor adjuk a teához, ha az már iható hőmérsékletű.

Segít a fogyásban. Gyorsítja az anyagcserét, és elveszi az étvágyat. Remekül ízesíthetünk vele bármilyen ételt vagy italt, nagyon alacsony kalóriamennyiség mellett.

 Citromos vízzel mérsékelhetjük a szervezet savasságát, a szervezetből így könnyebben távozik a húgysav, ami a gyulladásokért is felelős.

Egyes kutatások szerint a benne található folsav kismértékben ugyan, de csökkenti a stroke esélyét, a C-vitamin pedig erősíti a szívet. A tudósok úgy vélik, hogy az aszkorbinsav, mint antioxidáns támogatja a keringési rendszer egészségének a megóvását, valamint szerepe lehet a “rossz” LDL-koleszterin szintjének csökkentésében is. Szintén ez utóbbi folyamatban fejti ki hatását a citrom másik összetevője, a limonin. 

 Segít a zsíros bőr tisztításában, fertőtlenítő hatásának köszönhetően a pattanások kialakulását is megakadályozza.

Nagyszerűen kondicionálja hajat, így akár samponokhoz vagy egyéb hajápolókhoz is használható. A hajhullás ellen is bevethető.

Erősíti a körmöket.

A már sokszor emlegetett C-vitamin az egyik legjobb antioxidáns, és mint ilyen, a bőr ápolásában is elengedhetetlen. Halványítja a májfoltokat, hegeket és a szeplőket, segít a bőr regenerálódásában. Lassítja a ráncok kialakulását.

Tehát ha citrommal kínálnak, ne legyen savanyú hangulatod!

Ossza meg a véleményét

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldal tetejére

Kellemes Ünnepeket!

Figyelem!

A 2019. december 17. és 2020. január 05. között leadott megrendeléseket csak a január 06-ával kezdődő héten tudjuk teljesíteni!