fbpx

7 gyógynövény, melyekkel légy óvatos!

Kívülről fújjuk a szlogent, “…mellékhatások tekintetében kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét”. Mindenki tudja, ez azt jelenti, gyógyszereinknek a hatásai mellett jócskán akadnak mellékhatásai, sőt az is előfordul, hogy bizonyos gyógyszerek és gyógynövények is nem kívánatos kölcsönhatásba léphetnek egymással.

Gyógyszerek és gyógynövények együtt
Gyógyszerek és gyógynövények. Érdemes körültekintően bánni alkalmazásukkal!

Egyáltalán, mit kell szem előtt tartunk, ha gyógyulási szándékkal fordulunk a gyógynövényekhez?
Illetve mire kell odafigyelnünk, ha a gyógyszeres kúrát gyógynövények alkalmazásával akarjuk kiegészíteni?

Vajon a gyógynövények és gyógyszerek is kölcsönhatásba léphetnek egymással?


Vannak, akik csak legyintenek: “ez úgysem árthat, hiszen ez csak egy növény”.
Azonban tudnunk kell, ez a feltételezés hamis, mint ahogyan jó néhány egyéb tévhit is él a gyógynövények és azok hatásával kapcsolatban.
Ilyenek például:

  • A gyógynövényeknek nagyon sok, az egészségre jótékony hatása van, és alkalmazásuknak nincsenek veszélyei.
  • Vannak, akik egyáltalán nem is hisznek abban, hogy a gyógynövényeknek bármilyen gyógyító hatásuk lenne, viszont abban bizonyosak, a terápiákba jól belezavarhatnak. (Micsoda logika?!)
Gyógytea, citrom, gyógyszerek
Oda kell figyelni, ha gyógyszereket és gyógynövények használunk egyszerre!

Rendben! Most mindenki nyugodjon le! Egyik állítás sem igaz a fent leírt formában!
Egy hatóanyag tulajdonságai nem attól függnek, hogy honnan származnak, vagyis, hogy gyógynövényből készült, vagy vegyi úton lett előállítva. Csak az a fontos, hogy milyen biológiai, kémiai, fizikai jellemzői, hatásai vannak.

Gyógyszerek és gyógynövények: “kutatások igazolták…”

Érdemes lenne óvatosan bánnunk azokkal a kijelentésekkel és helyzetekkel is, amikor egzotikus, Európában soha nem látott, használt növényekből előállított készítményeket adnak el nekünk “csodatévő” szerként arra hivatkozva, hogy azok milyen zseniális hatással lesznek majd adott problémák kezelésére.
Ugyanis a “kutatások igazolták, kísérletek bizonyították” kijelentésekről azt tudni kell, hogy mindaz, amit laboratóriumi körülmények között sikerült igazolni, teljesen másként működhet a valóságban.
És ez igaz arra az esetre is, amikor gyógyszerek mellett gyógynövény-készítményeket alkalmaz valaki.
Mert, például, hiába mutatja ki egy kísérlet, hogy egy bizonyos gyógynövényben lévő hatóanyag csökkenti a gyógyszerek felszívódásának intenzitását, ha az az anyag olyan kis mennyiségben van jelen a növényben, hogy a negatív hatás esélye szinte nulla.
Vagy a mennyiség megfelelő lenne, de a növény gyomorba kerülésével a gyomornedv egyszerűen lebontja a veszélyesnek kikiáltott anyagot. Szóval, minden ijesztgetésnek se dőljünk azért be!

Gonosz gyógynövények kontra jóságos gyógyszer?

Amikor a gyógyszer és gyógynövény együttes alkalmazása során gondok merülnek fel, néhányan hajlamosak a gyógynövényeket hibáztatni a következményekért, és azt állítani, a gyógynövényeknek a mellékhatásaként szenvedjük el a kellemetlenségeket. Azonban felmerül a kérdés, ha probléma adódik, mert a hatások összeadódnak, akkor miért a gyógynövény a fekete bárány? Ilyenkor csupán “túladagolás” történik, ami a gyógynövények erejét bizonyítják, nem pedig azt, hogy bármilyen mellékhatásuk lenne.

Leggyakoribb gyógynövény “mellékhatások”, vagyis mely gyógynövényekkel vigyázzunk?

Persze a gyógynövények fogyasztásának is megvannak a maga szabályai, ezeknek érdemes utánajárni, amikor nagyon intenzíven akarjuk belevetni magunkat valamiféle otthon összeállított gyógynövényes kúrába, főleg akkor, ha gyógyszereket is szedünk.

Ginseng – a vitalizálásra

Ginzeng kosárban
A nemi vágyat fokozó, az életerőt növelő, hatékony ginseng

A keleti népgyógyászat favoritja a ginseng. Nem véletlenül, hiszen vitalizál, fokozza a nemi vágyat, eredményes a stressz és a fáradtság ellen, de pontosan azért, mert igen intenzíven stimulál, legyün vele óvatosak.
Szívbetegség, magas vérnyomás vagy szorongásos betegség esetén érdemes használata előtt a kezelőorvos véleményét kérni, de még az egészséges embereknél is idegességet, hasmenést okozhat. Ha ginsenget fogyasztunk, nem tanácsos semmilyen más serkentő szert szedni, mert rettenetesen felpörgetheti a szervezetet, alvászavarokat okozhat.

Orbáncfű – idegesség és gyulladások ellen

orbáncfű
Az orbáncfüvet is szereti a fitoterápia széleskörű alkalmazhatósága miatt.

Az orbáncfű két irányban is jó szolgálatot tesz. Egyrészt a bőrgyulladások, sebek kezelésére jó, másrészt teája remek idegesség ellen, alvászavarok kezelésére, gyomor-, epe-, és vesebántalmak esetében.
Ami óvatosságra int vele kapcsolatban az, hogy amellett, hogy fényérzékenységet okozhat, az antidepresszánsokkal, fogamzásgátlókkal is kiszámíthatatlan kölcsönhatásba lép. Tartsuk ezt szem előtt!

Borsmenta – a fogyókúrákhoz

borsmenta
A menta szintén számos szerepben megjelenhet az életünkben.

A borsmenta valóban jó kiegészítője a karcsúsodásra irányuló kúráknak, azonban mivel ellazítja a gyomorszájat, ezért refluxosok nagyon óvatosan bánjanak vele.

Macskagyökér – a jó alváshoz, nyugalomhoz

macskagyökér
Kis bohókás növény, azonban jó nagy galibát tud okozni a teája, ha alkoholt is fogyasztasz vele.

A macskagyökeret nyugatók alapanyagául használják, azonban az alkohol és a macskagyökér együtt egy nagyon veszélyes páros. Továbbá altató, nyugtató szerekkel sem érdemes együtt szedni, mert felerősítheti ezeknek a szereknek a hatását. A szoptató vagy várandós anyukák szintén kerüljék a használatát.

Csalán – tisztító, vérnyomáscsökkentő

csalán
Úton-útfélen találkozhatunk vele, de nem érdemes túlzásba vinni az alkalmazását.

Émelygést és bőrirritációt válthat ki, ráadásul, mivel csökkenti a vércukor szintjét, ezért cukorbetegek számára sem veszélytelen. A csalán teát csakis kúraszerűen érdemes inni, mert a kis csalánhorgocskák olyan mennyiségben szaporodhatnak fel a bélrendszerben rendszeres fogyasztás esetén, mely nagyon komoly hasi görcsökhöz vezethet.

Pitypang – a salaktalanító

Gyermekkorunk kedvelt játéka kiváló méregtelenítő, éppen ezért vigyázzunk vele!

A növény levele és gyökere kiváló salaktalanító hatású, de ha vízhajtó tablettákkal együtt szedjük, akkor ez komolyan csökkentheti a szervezet ásványianyag-tartalmát, ezért nem ajánlatos együtt használni a kettőt.

Galagonya – az érrendszer őre

galagonya
A galagonya, virág korában nagyon hasonlít a cseresznyevirágra.

A legveszélyesebb talán a szívgyógyszerek mellé gyógyteákat fogyasztani. Ezekben az esetekben mindenképpen kérje ki orvosa véleményét a dologról, például a galagonya, de a fagyöngy is ilyen, komoly szívritmus zavart és vérnyomás ingadozást okozhat.

Mit tegyünk, hogy megelőzzük a bajt?

  • Kérdezzük meg kezelőorvosunk véleményét, ha gyógynövénykúrát szeretnénk beiktatni a gyógyszerek mellé!
  • Ne kezdjünk bele önálló gyógynövénykúrákba! Bízzuk ezt olyan gyógynövényterapeutákra, akik tisztában vannak a gyógynövények alkalmazásának veszélyeivel is! Ők valószínűleg azt is megkérdezik majd, milyen gyógyszereket fogyasztunk. De, ha mégsem tennék, akkor hívjuk fel mi erre a figyelmüket!

A Krémmester BÓNUSZ ajánlata

A gyógynövények tea vagy kapszula formájában bizonyos helyzetekben veszélyesek lehetnek. A gyógynövény tartalmú krémekre már sokkal bátrabban rábízhatjuk magunkat!
A nyári melegben az alábbi UW Premium termékek okozhatnak Önöknek örömet!

Ossza meg a véleményét

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart
Az oldal tetejére

Kellemes Ünnepeket!

Figyelem!

A 2019. december 17. és 2020. január 05. között leadott megrendeléseket csak a január 06-ával kezdődő héten tudjuk teljesíteni!