fbpx

Gyógyító fűszerek az ünnepi asztalon 1. rész

„Csak egészség legyen!” Mondták az öregek…
Te is azok közé tartozol, akik mélyen megértették, sőt átélték már ennek a mondásnak az igazságtartalmát?
Ha igen, akkor vagy nagyon bölcs vagy, vagy te is keresztülmentél már egy vagy akár több olyan helyzeten, melyben az egészségedet elvesztve semmi másra nem vágytál, nem érdekelt a karrier, nem érdekelt a pénz, nem érdekelt a küllem, csak egy dolgot akartál: visszakapni az elvesztett kincset, az egészségedet. Vagyis a betegség téged is bölccsé tett.

Sárga pulóveres nőo kar, sárga körömlakkal fog egy bögrét, amiben sárga citromkarika van.
Ha elveszítjük az élet színeit, az egészségünket, mindent megteszünk, hogy visszanyerjük azt. A fűszerek, remek társaink ebben.

Jelen cikkünk olyan egyszerű tényeket tár most fel, melyből egy olyan, „kézközelben” lévő megoldást ismerhetsz meg. Ennek alkalmazásához nincs szükség óriási előkészületekre, plusz idő és energia befektetésre, és mégis nagyon sokat jelent az egészséged megőrzése és/vagy visszaállítása terén!

Helyszín: a konyha
Eszközök: a fűszerek
Eredmény: egészségesebb ételek, egészségesebb élet

Rengeteg fűszer egymás mellé felsorakoztatva egy fekete háttér előtt.
A fűszerek egész arzenálja várja, hogy bevesd őket az egészséged visszaszerzéséért.

Csupán egyetlen egy dologra van még szükséged: megfelelő tudásra arról, hogy melyik fűszer mire való az egészségmegőrzésed szempontjából. Vagyis, hogyan válj kicsit vajákos asszonnyá! A vajákos asszonyok tudása életeket mentett régen, mindenféle gyógyszer nélkül is.

A gyógyító fűszerek azok a „titkos kis szuperfegyverek”, melyek segíthetnek a bajban

Fűszerporok, fahéj, köménymag kurkuma, babérlevél egy fekete tálban, fekete asztalon.
Az indiai fűszerek legendásan népszerűek az egész világban.

Ma már a tudományos alapjait is megismerhetjük annak, miért használták elődeink gyógyító célokra is a fűszereket.
Persze azt még a tudósok sem állítják, hogy csupán a fűszerek önmagukban képesek lennének egyes betegségeket meggyógyítani, de arra már számos bizonyíték van, hogy a fűszerek nagyon pozitív hatással vannak bizonyosfajta betegségek pozitív alakulására.
Nem véletlen, hogy Indiában a fűszereket szentként tisztelik. Hogy az ajurvédikus szerek nagy része fűszerekre épül, azt tartalmaz.

A fűszerek tulajdonságairól ódákat lehet zengeni: az illatok, az aromák, az ízek, a hatások.
A fűszerek nem csak az étel, hanem az élet ízét is élvezetesebbé teszik.

Miben rejlik a gyógyító fűszerek csodás gyógyító ereje?

Ahhoz, hogy használni tudjuk őket, szükségünk van némi tudásra, mely a fűszerek hatóanyagaival kapcsolatos, hogy hatásukat a legmesszemenőbbekig kihasználhassuk.

Ízek
A legalapvetőbb és legkönnyebben belátható tulajdonságuk az ízfokozó hatás, ami már önmagában is sokat tesz a jó közérzetünkért. Gondoljunk arra, hogy mennyivel nagyobb élményt okoz egy jól fűszerezett étel elfogyasztása, egy jellegtelen, ízetlen, fűszerek nélküli ételnél.
A jó közérzet pedig már önmagában is gyógyító tud lenni!

Pirosra sült, fűszerekkel megszórt csirkeszárnyak fekete háttér előtt.
A fűszeres ételek rendkívüli kulináris élményt biztosítanak a számunkra. Ez jó hatással van a közérzetünkre, a jó közérzet pedig kihat a gyógyulásra.

Hatóanyagok
A fűszerek hatóanyagai növény különböző részeiben halmozódnak fel. A legismertebbek közülük az illóolajok. De a szakemberek meghatároznak még úgynevezett alkaloidokat, gyantákat, keserű anyagokat, alkaloidok, glikozidokat, vitaminokat és növényi festékanyagokat.
Illóolajok
A fűszernövények jellegzetes illatáért, az aromákért és ízekért felelősek. Lehet emésztést segítő szerepük, de a mikroorganizmusok pusztítása is az illóolajok számlájára írható!
Alkaloidok
Olyan vegyületek, melyek vízben nem oldódnak, és alapvetően a központi idegrendszerre hatnak. Ezért lehetnek izgató, élénkítő, vagy nyugtatót, fájdalomcsillapító hatásúak!

Rengeteg féle fűszer kis tálkákban, színek szerint.
A fűszerek élvezetes színviláguk mellett illóolajokban, alkaloidokban gazdag gyógynövények.

Minden különösebb kommentár nélkül ideillesztjük a wikipéda alkaloidokat felsoroló részét:

 • kapszaicin, (Capsicum), paprika.
 • kinin, (Cinchona pubescens), vörös kínafa kéreg.
 • morfin, (Papaver somniferum, Papaveraceae), mák.
 • kodein, (Papaver somniferum, Papaveraceae), mák.
 • papaverin, (Papaver somniferum, Papaveraceae), mák.
 • kokain, (Erythroxylon coca), kokacserje.
 • LSD (lizergsav-dietilamid), (LSD-25) nevű alkaloid, az anyarozsból.
 • meszkalin, (peyote, Lophophora williamsii), gömbkaktusz.
 • nikotin, (Nicotiana tabacum, N. rustica),
 • novokain,
 • sztrichnin (Strychnos nuxvomica), ebvészmag.

Kezded már érteni, mekkora erő is rejlik a konyhaszekrény fűszeres polcain?

Glikozidok
A wikipédia szerint: A szervezetben az ásványi anyagok felszívódását segítik elő, a légutakban fellépő izgalmakat enyhítik, szívműködést szabályzó hatásuk is van. A szervezet enzimjei cukorra és különféle szerves vegyületekre bontják őket, melyek fokozzák a bélműködést és az étvágyat. Glikozidot tartalmaz többek között a mustár, a retek, a hagyma, a torma.

Keserű anyagok
Nem meglepő módon, ami közös bennük, az a keserű ízhatás. A keserű íz önmagában is rendkívüli erővel bír. Fokozza a máj- és az epe- és a bélműködést, étvágygerjesztő hatású, intenzívebbé teszi a gyomornedvek és a nyál termelődését.

Gyanták és balzsamok
A gyanták állaga szilárd jellegű, a balzsamok kicsit sűrűbbek az illóolajoknál. Általában egyes fák kérgéből tudják előállítani. Ők elsősorban az íz és az illathatást árnyalják.

 Vitaminok
Róluk tudunk a legtöbbet. Tudjuk, hogy szüksége van rá a szervezetünknek ahhoz, hogy minden rendben működjön. Hiányuk különböző betegségekhez vezethet. A szervezetünk nem tudja mindegyiket előállítani, ezért táplálkozás útján kell hozzájuttatni a szervezetünket.

Sokféle fűszer őrlemény, morzsolt és egész. Fekete kanálban, fekete háttér előtt.
Csodálatos színvilág, ízek és illatok. Élmények minden érzékszervünk számára: ezek a fűszerek.

Növényi festékanyagok
Természetesen felelősek a fűszerek színéért, melyek az élményhatást fokozzák. Szinte megszámlálhatatlan fajtájuk létezik, és mind másért és másért felelős.
Azok számára, akik nagyon alaposan akarják tanulmányozni ezt a témát, találtunk egy nagyon részletes információkat tartalmazó oldalt, melyet elovasva, talán már közel annyit fogtok tudni, mint a valamikor vajákosok.

Cikkünk első részében leraktuk az alapokat.
A következő részben a leggyakoribb fűszerek egészségre gyakorolt hatásába avatunk be titeket!

Addig is legyen itt néhány Krémmester termék, melyet persze nem belső fogyasztásra kínálunk, csakis külső használatra. Mivel azonban ezekben is jócskán találhattok fűszernövényeket, biztosak lehettek benne, hogy hatásosak lesznek számotokra!

Ossza meg a véleményét

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart
Az oldal tetejére

Kellemes Ünnepeket!

Figyelem!

A 2019. december 17. és 2020. január 05. között leadott megrendeléseket csak a január 06-ával kezdődő héten tudjuk teljesíteni!