fbpx

Gyerekjáték és csodaszer egyszerre: a vadgesztenye

vadgesztenye
Vadgesztenye

Az ősz egyik jellegzetessége a színpompás leveleken kívül a vadgesztenye. Mindenki ismeri, és valószínűleg mindenki gyűjtötte gyerekkorában. Hozzátartozik az évszakhoz, mint az édes szőlő vagy a zamatos körte.

A vadgesztenye bizonyos alfajai szeretik a hazai klímát is. A Balkán-félsziget és Elő-Ázsia hegyvidékeiről származik. Egy időben divatos volt a parkosítók és kertépítők körében, így igen hamar elterjedt nálunk is. A vadgesztenye – vagy pontosabban a közönséges vadgesztenye – a szappanfafélék családjába tartozik. Latin neve Aesculus hippocastanum. Népies elnevezése a bokrétafa vagy lógesztenye.

A fa koronája igen terebélyes. Kedvező körülmények között akár 30-35 m magasra is megnőhet. Jellegzetes az összetett, fogazott levele, mely 5-9 levélkéből áll.

Világoszöldes tüskés burokban egy barna, szabálytalan gömbhöz hasonló kemény termés található. Ezt senkinek nem kell bemutatni, vidámságot hozott mindenki gyerekkorába a komor őszi napokon is. Sajnos 2019-ben a Természetvédelmi világszövetség vörös listára tette ezt a fafajt, ami azt jelenti, hogy kihalás fenyegeti. Ez talán furán hangzik, hiszen lépten-nyomon találkozunk vele. Legnagyobb ellensége hazánkban a levélaknázó moly. Ezen faj lárvái a levelekből élnek. Ettől láthatjuk a rozsdaszínű foltokat a vadgesztenyefák levelein.

Kreativitás határok nélkül

Valószínűleg még ma is sok gyerek készít belőle mindenféle figurát otthon vagy az iskolában. A legegyszerűbbeket nagy eséllyel némi fogpiszkáló vagy gyufa felhasználásával mindenki elkészítette már: gesztenye bábu és süni.

A gesztenyéből készíthető dolgoknak csak a fantáziánk szab határt. Néhány otthon is fellehető apróság segítségével (drót, filctoll, WC papír henger, stb.) a cicától a kukacig bármit elkészíthetünk. Ha ezzel szeretnénk egy esős hétvégén a gyerekeket – és persze magunkat – szórakoztatni, itt találunk könnyen megvalósítható ötleteket:

https://szinesotletek.reblog.hu/gesztenye-a-megunhatatlan-oszi-jatek

https://sporolok.blog.hu/2014/09/27/vadgesztenye_figurak_jatekok

Környezetbarát mosószer

Az utóbbi években egyre több ember keres az élet minden problémájára környezettudatos megoldást. Népszerűek a bio mosószerek is. A vadgesztenyét is használhatjuk ilyen célra, a benne lévő szaponin miatt. Ehhez a termésről el kell távolítani a külső barna héjat. A fehér belső részt fel kell aprítani és őrölni, ezek után hagyjuk száradni! Ehhez használhatunk kávé- vagy diódarálót is. Vigyázzunk vele! A vadgesztenye mosópor ugyanis nagyon habzik, ezért kevesebbet kell adagolni, mint az átlagos mosóporokból. Kitűnő folttisztító hatása van.

Ha folyékony mosószert szeretnénk inkább használni, 6-8 db gesztenyét pucoljunk meg, zúzzuk apróbb darabokra, és 1 liter vízzel főzzük 10 percig. Miután kihűl, már használhatjuk is. Egy ilyen adag főzet kb. 7-8 mosásra elegendő.

Gyógyító hatásai

A vadgesztenye gyógynövényként is hasznosítható.

Már régen a népi gyógyászatban is használták a XVI. század óta. A néphagyomány szerint, aki vadgesztenyét hord a zsebében, azt elkerülik a betegségek.

Vannak azonban olyan jótékony hatásai is, amit ennél jobban bizonyított a tudomány.

Régebben a fa leveléből és terméséből készítettek főzeteket meghűlés és láz ellen. Ez sokaknál gyomorbántalmakat okoz, így ezt manapság nem ajánlják már.

A fa kérgében található humarint előszeretettel használják fényvédő krémekben és napolajakban.

A benne lévő eszcint az erek vérkeringésének fokozására bátran használhatjuk. A visszerek, seprűvénák kezdetben csak szépséghibaként jelentkeznek. Ahogy múlik az idő, úgy viszont egyre komolyabb egészségügyi problémát is okozhatnak. A „nehézláb érzés” egy fárasztó, rohanós nap után mindenkinek ismerős lehet. A nem megfelelő vénás keringés azonban ennél súlyosabb tüneteket is magával hozhat: kidagadó visszerek, visszérgyulladás, fekélyesedés. 

A fa kérgében található még az eszkulin nevű anyag, ami szintén az erekre van jó hatással. Növeli az érfalak ellenállását. 

A gesztenyéből mi magunk is próbálkozhatunk kivonatok készítésével. Ehhez 70 %-os alkoholra, sok időre és türelemre van szükségünk.

Aki biztosra akar menni, annak inkább a vadgesztenye kivonatot tartalmazó krémeinket ajánljuk. Ezekben a vadgesztenye erejét tovább növeljük más gyógynövényekkel is, így a hatás garantált!

1 thought on “Gyerekjáték és csodaszer egyszerre: a vadgesztenye”

Ossza meg a véleményét

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldal tetejére

Kellemes Ünnepeket!

Figyelem!

A 2019. december 17. és 2020. január 05. között leadott megrendeléseket csak a január 06-ával kezdődő héten tudjuk teljesíteni!