fbpx

Emlékszel, milyen problémákra jó a páfrányfenyő?

A páfrányfenyő, vagy más néven Ginkgo biloba Kínából származik. Ma már számos helyen megtalálható, előszeretettel ültetik, hiszen a betegségeknek, kártevőknek ellenáll, a szelet jól tűri. A városokban gyakori füstgázokat a legtöbb fafajtánál jobban viseli.

 A radioaktív sugárzás különböző fajtáinak is ellenáll: 1945 augusztusában a Hirosimára ledobott atombomba hipocentrumától számított 1,6 km-en belül mindössze hat súlyosan sérült, de életképes fát találtak – mindegyik páfrányfenyő volt.

Sokáig él, ezer évesnél idősebb példányokról is lehet hallani.

Még Johann Wolfgang von Goethe is ihletet kapott tőle:

Ginkgo Biloba

Napkeletről jött a fája,

és most itt kertemben él.

Sejtelemmel nézek rája,

titkot kérd e falevél.

Egyetlenegy teremtmény-e

mely megosztá önmagát?

Vagy egy választott pár lénye

lett eggyé e lombon át?

Verseimben leltem választ

erre, mélyet és nagyot.

Érezhetted bennük már azt:

egy s mégis kettős vagyok.

(Harsányi Zsolt fordítása)

A termése (gyümölcs és mag egyaránt) toxikus hatású, így azok nem használhatóak, fa levelét azonban tavasztól őszig gyűjtik. E levelekből készült ginkgo biloba kivonatról sokat hallani mostanában. 

A Maryland Egyetem Orvosi Központjában a leggyakrabban használt és kutatott gyógynövény a ginkgo biloba.

Minek köszönheti a népszerűségét?

Alapvetően elmondható róla, hogy  javítja a vérkeringést, ezen hatásának rengeteg pozitív hozadéka van.

Nagymértékben növeli az agy vérellátását. Előszeretettel használják a diákok vizsgaidőszakban. A ginkgo biloba hatására az agy több oxigént és tápanyagot tud felvenni, javítja ezáltal a memóriát. Serkenti a központi idegrendszert, könnyebben leküzdhető vele a szellemi fáradtság.

Ha gyakorta fáj a fejünk, vagy migrén gyötör, akkor is érdemes kipróbálni. A javuló agyi vérellátás erre is megoldást adhat. Hasonló okokból ajánlatos fülzúgás ellen is.

Az időskori demencia és az Alzheimer-kór ellen is alkalmazható.

Összességében elmondható, hogy javítja az egész testben a vér áramlását, a vérkeringést, növeli a sejtek oxigénfelvevő képességét, kiváló értágító hatással rendelkezik, ezért remek roboráló szer.

A visszér tüneteit is csökkentheti. Nem csak azért, mert az egész testben javítja a vérellátást, hanem azért is, mert gyulladáscsökkentő is egyben.

A ginkgo biloba hatóanyagait tartalmazó készítmények fokozzák az anyagcserét, az izmok és a bőr jó vérellátását.

A keringésre gyakorolt jótékony hatásának köszönhetően a szív egészségét is elősegíti.

A ginkgo biloba nagy mennyiségben tartalmaz jó minőségű flavonoidokat és terpenoidokat, amik erősen antioxidáns hatásúak.  Az antioxidánsok csökkenthetik vagy akár semlegesítik is a szabadgyökök hatásait. A szabadgyökök olyan erősen reaktív részecskék, melyek a szervezetünkben termelődnek az anyagcsere folyamatok során. A szabadgyökök képesek az egészséges szövetek károsítására, hozzájárulva a korai öregedéshez és esetleg a betegségek kialakulásához. Az antioxidánsok hátráltatni tudják azokat a káros folyamatokat, amik a bőröregedéssel járnak, ezzel védik a sejteket.

Most már ugye semmit nem felejtesz el?

Ossza meg a véleményét

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldal tetejére

Kellemes Ünnepeket!

Figyelem!

A 2019. december 17. és 2020. január 05. között leadott megrendeléseket csak a január 06-ával kezdődő héten tudjuk teljesíteni!