fbpx

Egy jó fekete megszínesíti a napodat!

A legtöbb ember reggeli rutinjához elengedhetetlen egy frissen készített, zamatos fekete ital, melynek jellegzetes illata belengi a levegőt. Ihatjuk magában, tejjel, cukorral, tejszínnel, mézzel, fahéjjal, fagylalttal… a kávéból kihozható finomságok tárháza szinte végtelen. Egy baráti beszélgetés és egy családi ebéd szinte elképzelhetetlen nélküle!

Mindenki ismeri, de vajon mindent tud is róla?

Bár a kávé (Coffea) nemzetség sok fajt számlál, csak két fajának terméséből készítenek kávét: az arab kávéból (Coffea arabica) és a robuszta kávéból (Coffea canephora). A legjelentősebb kávéexportáló  országok Brazília, Vietnám és Kolumbia.

Ma már annyira elterjedt mindennapjainkban, hogy nehéz kitalálni, honnan is származik a kávéfogyasztás valójában. A legvalószínűbb történet szerint Kr. e. 300 környékén egy etióp pásztor észrevette, hogy azok a kecskék, akik az egyik fajta növényből ettek, élénkebben viselkedtek.  Ezt elmesélte a környékén élő szerzetesek egy csoportjának, akik rájöttek, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek belőle.

 A másik történet szerint egy Rhazes (852–932) nevű arab orvos a kávét élénkítő gyógyszerként használta. Az biztos, hogy a kávéfogyasztás kultúrája az arab világból terjedt el az egész Földön.

Nekünk, magyaroknak is van történetünk, mely a kávéhoz kapcsolódik. Az 1680-as években a váradi pasa el akarta fogatni Thököly Imre fejedelmet, magához csalta egy ebédmeghívással. Thököly azonban gyanakodott, hogy készül valami ellene, így az ebéd után gyorsan távozni akart, mire az egyik janicsár aga a következő szavakkal tartotta vissza: „Ne siess Uram, hátra vagyon még a fekete leves!” Miután a vendég megitta a kávéját, láncra verve vitték az isztambuli Héttorony börtönébe. Az úgynevezett „fekete leves”, azaz a kávé fogyasztása a török étkezés elmaradhatatlan kellékeként vált ismertté a középkori Magyarországon.

Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a kávéfogyasztás nem igazán egészséges. Sőt, bizonyos szívproblémák okozója.

Ma már egyre több kutatás igazolja, hogy ez nem így van. Mértékkel fogyasztva, ami általában napi 2-3 csészét jelent, kifejezetten egészséges. Habár az igaz, hogy nagy mennyiségben megemeli a vérnyomást, de rendszeres fogyasztás mellett ez a hatás egyre kisebb. Ugyanezen kutatások azt is kimutatták, hogy hosszútávon akár 20%-kal is csökkentheti a szívinfarktus kockázatát.

Nagy mennyiségben tartalmaz több féle antioxidánst. Ennek köszönhetően mérsékeli a rákos betegségek kialakulásának lehetőségét, a májdaganatok esélyét akár 40%-kal redukálja. A májra különösen jó hatással van a kávé, mivel cirrozis (májzsugor) kialakulásának megelőzéséhez is nagyban hozzájárul.

Fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott! Nem csak jól ismert zsírégető hatása miatt, hanem azért is, mert növeli a fizikai terhelhetőséget, így a mozgás is könnyebben fog menni!

A szellemi teljesítőképességet élénkítő hatásának köszönhetően növeli, emellett elűzi a depressziót, így elménknek is jót teszünk egy illatos, habos kávéval.

Anyagcsere gyorsító hatása miatt a cellulit krémek elengedhetetlen kelléke. A koffein, és a kollagéntermelést elősegítő kávésav közös erővel feszesítik a bőrt, és csökkentik a narancsbőr kialakulásának esélyét. Emellett enyhíti a duzzanatokat és bőrnyugtató hatású.

A kávé gyulladáscsökkentő és érösszehúzó hatású, így kifejezetten ajánlott például rozaceás bőrre.

A koffeint előszeretettel használják hajápolókban, mert erősíti a haj szerkezetét, aktiválja a növekedését, javítja a hajhagymák tápanyagellátását és fokozza a mikrokeringést.

Bátran elmondhatjuk tehát, hogy a kávé külsőleg és belsőleg is hasznos, emellett felfrissíti a testet és a lelket. Tartsunk egy kávészünetet!

Ossza meg a véleményét

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart
Az oldal tetejére

Kellemes Ünnepeket!

Figyelem!

A 2019. december 17. és 2020. január 05. között leadott megrendeléseket csak a január 06-ával kezdődő héten tudjuk teljesíteni!