Ingyenes szállítás 15.000 Ft rendelési összeg felett!
Csodaszép és illatos: ismerd meg a levendulát!
A levendulát jellegzetes színe és illata alapján mindenki felismeri. Virága gyönyörködtet, illóolaja kozmetikumok hasznos összetevője.
A levendula (Lavandula) az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség 39 fajjal és több hibrid fajjal. Őshonos Európában; megtalálható az Atlanti-óceánban fekvő Zöld-foki Köztársaság szigetcsoportjaitól és a Kanári-szigetektől DK-Európán keresztül Észak- és Kelet-Afrikában, a Mediterráneumban, DNy-Ázsián keresztül DK-Indiáig.
A nemzetség leggyakrabban használt faja a közönséges levendula (Lavandula angustifolia), amit sokszor csak levendulaként említenek. Az 1700-as években került Magyarországra.
Eleinte csak a kolostorkertekben volt megtalálható. Az 1920-as évek tájékán Bittera Gyula – neves gyógynövényszakértő – hozta magával egyenesen Franciaországból az első „világi” levendula tövet, onnantól elterjedt az országban mindenfelé.
A néphit szerint a levendula távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket. Ezt a levendula erős illatával magyarázták.
Már a 13. és 14. századból vannak feljegyzések, melyek megemlítik, hogy akinek a kesztyűje bőven és nagy mennyiségben szívott magába levendulaolajból, azoknak a szervezete sokkal ellenállóbb volt a pestissel szemben.
Az ókorban mosáshoz és tisztálkodáshoz használták. Egyes források szerint innen származik a latin neve is: lavare = mosni.
A levendula (Lavandula angustifolia) már télálló növény, habár eredetileg a mediterrán flórához tartozott. A megfelelő gondoskodás hatására a bokrok akár 20-25 évig is élnek, és minden nyáron megörvendeztetik a kert művelőjét illatos virágfüzéreikkel.
Készíthetünk belőle szörpöt, mely remek édeskés, illatos kiegészítője a nyári koktéloknak.
Hozzávalók:
– egy csésze víz (nagyjából 2dl-es csésze)
– 2-3 evőkanál friss vagy szárított levendula virágszirom
– 2 csésze cukor (szintén ugyanaz a kb. 2dl-es csésze)
A vizet és a szirmokat felforraljuk, ezután kisebb lángra vesszük a tűzhelyet és belekeverjük a cukrot, amíg el nem olvad. Lassú tűzön hagyjuk főni kb. 15 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni, de legalább 1 órán át. Leszűrjük a szirupot, és már mehet is üvegbe. Hűtőben tároljuk!
Akár teaként is fogyaszthatjuk. Ilyenkor mindenképp lefedve kell hűlnie, hogy a benne lévő illóolajak ne szökjenek el. A leforrázott levendulát 5-10 percig állni hagyjuk, leszűrjük és már kész is.
Ihatjuk önmagában is, de kombinálhatjuk más növényekkel főzéskor. Ha kamillát rakunk mellé, máris megvan az esti tea, mely segít a nyugodt pihenésben. Reggelre igyuk zöld teával, vagy mentával, garantált a felfrissülés!
A levendula illóolaja az egyik legkedveltebb aromaterápiás olaj, rendkívül sokoldalú:
- segít az alvásban
- csökkenti a stresszt
- antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatású
- fertőtlenít
- enyhíti a menopauza tüneteit
- gyorsítja a sebgyógyulást
- segít a hajhullás ellen
- puhítja a bőrt
- csillapítja a fejfájást és a migrént
- segít leküzdeni az izom és ízületi fájdalmakat
Két elterjedt fajtája van, az angol és a francia levendula. Az angol levendula bőségesebb termést hoz, mégis az illóolaj gyártásban a francia levendulát részesítik előnyben, mert illata kellemesebb, megnyugtatóbb.
A mentális felfrissülés és a nyugattó hatás elérése érdekében készíthetünk párnát is levendula töltelékkel, melyet használhatunk alváshoz, vagy a napközbeni relaxációhoz.
A bátrabbak akár a fagylaltot vagy kekszet is kipróbálhatják levendulával. Ehhez itt találsz ötleteket: