fbpx

Boldogasszony csipkéje

Ki kér egy pohár „boldogasszony csipkéje” szörpöt?

A málna elterjedt szinte a föld egész északi féltekén. Sokféle színben találkozhatunk vele: fehér, sárga, lila és fekete is létezik, a legismertebb a piros. Nem él Portugáliában, Izlandon, és Skandinávia északi részén. Amerikában őshonos fajtája a fekete málna.

Latin neve a Robus idaeus, aminek a jelentés: „vadszeder az Idáról ”. Az ókori görögök, úgy gondolták, csak Idában terem. Innen a rómaiak vitték mindenfelé, már akkoriban gyógynövényként tartották számon. Habár hasonlít a szederre, a legkönnyebben úgy lehet megkülönböztetni őket, hogy a málna leválik a virág középső részéről, amit úgy hívnak, „vacokkúp”.

Egy másik történet szerint Ida, a csecsemő Zeusz dadája, fehér málnát szedett, az megszúrta az ujját, az ő vérétől lett mindörökre piros a gyümölcs.

Magyarországon egyes régiókban hallani a „himpér” kifejezést a málnára, ami a német Himbeere szóból ered, és boldogasszony csipkéjét jelenti.

málna

Nagy-Brittaniában úgy tartják, a rontás alatt álló csordát át kell hajtani a málnabokorban. Németországban, a halottas házban málnaágakat szórnak a földre, hogy a halott lelke hamar megnyugvást találjon.

Vannak azonban ennél jóval gyakorlatiasabb és tudományosan is bizonyított hatásai!

C-vitamin tartalma kiemelkedő! 100 g málnában 25 mg C-vitamin található. Tartalmaz még többek között cserzőanyagot, flavonoidokat, tannint, polipeptideket, A-, B-, C-, D- és E-vitaminokat, vasat, kalciumot, foszfort és magnéziumot.

Fogyasszunk belőle minél többet frissen, hiszen rengeteg jó tulajdonsága van:

  • Jó hatással van a vércukor szintre
  • Csökkenti a csontritkulás kockázatát
  • Megelőzi a menstruációs zavarokat
  • Kiváló megoldás hasmenés ellen
  • Javítja a látást
  • Erősíti az immunrendszert
  • Segít a fogyásban
  • Sok vasat tartalmaz, így vashiányra is ideális
  • Csökkenti a magas vérnyomást
  • Savlekötő hatása is van, így reflux esetén is ajánlott

A benne található E-vitamin szintén antioxidáns, ami védi és regenerálja a bőrt.

Ha az ízletes gyümölcsnek nincs szezonja, fogyaszthatjuk fagyasztva, vagy lekvárokban is. A leveléből készült teának újabb kedvező hatásai vannak.

Elmulasztja a köszvényt, mivel csökkenti a szervezet húgysav szintjét.

Náthás, megfázásos betegségekkor csökkenti a tüneteket.

Hatással van a méhizom működésére, így nem csak a menstruációs görcsöket lehet vele megelőzni, de szülés előtt és utána is érdemes még fogyasztani 2-3 hétig.

Erősíti a fogakat, a körmöt, a csontokat, védi a bőrt. Pattanások ellen is használják. Ebben az esetben a napi egy csésze tea elfogyasztása mellett a bőrt külsőleg is kell mosogatni a teájával.

Élénkítő, frissítő hatású, napi 1-2 csészével korlátozás nélkül iható.

A málnával így egész évben tudunk gondoskodni testünkről, használjuk ki!

1 thought on “Boldogasszony csipkéje”

Ossza meg a véleményét

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldal tetejére

Kellemes Ünnepeket!

Figyelem!

A 2019. december 17. és 2020. január 05. között leadott megrendeléseket csak a január 06-ával kezdődő héten tudjuk teljesíteni!