Ingyenes szállítás 15.000 Ft rendelési összeg felett!
Boldogasszony csipkéje
Ki kér egy pohár „boldogasszony csipkéje” szörpöt?
A málna elterjedt szinte a föld egész északi féltekén. Sokféle színben találkozhatunk vele: fehér, sárga, lila és fekete is létezik, a legismertebb a piros. Nem él Portugáliában, Izlandon, és Skandinávia északi részén. Amerikában őshonos fajtája a fekete málna.
Latin neve a Robus idaeus, aminek a jelentés: „vadszeder az Idáról ”. Az ókori görögök, úgy gondolták, csak Idában terem. Innen a rómaiak vitték mindenfelé, már akkoriban gyógynövényként tartották számon. Habár hasonlít a szederre, a legkönnyebben úgy lehet megkülönböztetni őket, hogy a málna leválik a virág középső részéről, amit úgy hívnak, „vacokkúp”.
Egy másik történet szerint Ida, a csecsemő Zeusz dadája, fehér málnát szedett, az megszúrta az ujját, az ő vérétől lett mindörökre piros a gyümölcs.
Magyarországon egyes régiókban hallani a „himpér” kifejezést a málnára, ami a német Himbeere szóból ered, és boldogasszony csipkéjét jelenti.
Nagy-Brittaniában úgy tartják, a rontás alatt álló csordát át kell hajtani a málnabokorban. Németországban, a halottas házban málnaágakat szórnak a földre, hogy a halott lelke hamar megnyugvást találjon.
Vannak azonban ennél jóval gyakorlatiasabb és tudományosan is bizonyított hatásai!
C-vitamin tartalma kiemelkedő! 100 g málnában 25 mg C-vitamin található. Tartalmaz még többek között cserzőanyagot, flavonoidokat, tannint, polipeptideket, A-, B-, C-, D- és E-vitaminokat, vasat, kalciumot, foszfort és magnéziumot.
Fogyasszunk belőle minél többet frissen, hiszen rengeteg jó tulajdonsága van:
- Jó hatással van a vércukor szintre
- Csökkenti a csontritkulás kockázatát
- Megelőzi a menstruációs zavarokat
- Kiváló megoldás hasmenés ellen
- Javítja a látást
- Erősíti az immunrendszert
- Segít a fogyásban
- Sok vasat tartalmaz, így vashiányra is ideális
- Csökkenti a magas vérnyomást
- Savlekötő hatása is van, így reflux esetén is ajánlott
A benne található E-vitamin szintén antioxidáns, ami védi és regenerálja a bőrt.
Ha az ízletes gyümölcsnek nincs szezonja, fogyaszthatjuk fagyasztva, vagy lekvárokban is. A leveléből készült teának újabb kedvező hatásai vannak.
Elmulasztja a köszvényt, mivel csökkenti a szervezet húgysav szintjét.
Náthás, megfázásos betegségekkor csökkenti a tüneteket.
Hatással van a méhizom működésére, így nem csak a menstruációs görcsöket lehet vele megelőzni, de szülés előtt és utána is érdemes még fogyasztani 2-3 hétig.
Erősíti a fogakat, a körmöt, a csontokat, védi a bőrt. Pattanások ellen is használják. Ebben az esetben a napi egy csésze tea elfogyasztása mellett a bőrt külsőleg is kell mosogatni a teájával.
Élénkítő, frissítő hatású, napi 1-2 csészével korlátozás nélkül iható.
A málnával így egész évben tudunk gondoskodni testünkről, használjuk ki!