fbpx

Az ördögi jótevő: az ördögcsáklya

Az ördögcsáklya a Kalahári-sivatag környékén élő népek életében az egyik legnépszerűbb gyógyító növények közé tartozik. Azonban itt, Európában csak a 20. század közepe táján vált ismertté. Népszerűsége és alkalmazása egyaránt gyorsan nőtt hatékonyságának köszönhetően.

Sivatagi homokban, rózseszín virágú ördögcsáklya.
A gyógyító anyagok a gumókban és a megvastagodott gyökérben találhatóak.

Az ördögcsáklya az afrikai bennszülött törzsek kedvenc gyógynövénye

Az ördögcsáklya nevét jellegzetes külsejéről kapta. A termésének képződményei karmokra, aprócska csáklyákra emlékeztetnek. Ezekkel beleakadva az állatok szőrébe „utaznak”, így biztosítják maguknak a terjeszkedés lehetőségét.
A bennszülött törzsek nagyon sokféle probléma kezelésére használták az ördögcsáklyából előállított főzeteket, készítményeket: fekélyekre, kelésekre, lázra, fájdalomra, ízületi gyulladásokra, köszvényre, ficamokra, szülés utáni fájdalmakra, húgyúti fertőzések enyhítésére. Külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazták. Porították, tinktúrákat és egyéb kivonatokat készítettek belőle.

A Kalahári-sivatag környékén élő népek gyógyászatában jelentős helyet foglalt el az ördögcsáklya.

Miután a népgyógyászatban ilyen széles körben és hatékonyan alkalmazták, az orvostudomány is el kezdte kutatni a hatásmechanizmusa mögött rejlő hatóanyagokat. Arra jutottak, hogy az ördögcsáklya valóban rendelkezik fájdalomcsillapító, antioxidáns, antiepileptikus, antidiabetikus, antimikrobiális hatással. Eredményesen alkalmazható malária ellen.
A fitokémiai vizsgálatok bebizonyították, két nagy vegyületcsoportnak köszönhető a hatékony biológiai hatás. Ezek a vegyületek a növény gumóiban és a gyökereiben találhatóak meg.

Sivatagi homokon rózsaszínű ördögcsáklya virág és termés.
Az ördögcsáklya termése tényleg lehetne akár egy ördögfióka játékszere is.

Az ördögcsáklya sokoldalú alkalmazása

A gyökerek felhasználásával vizes kivonatokat készítenek, melyek igazoltan hatékonyak a fájdalomcsillapításban reumás eredetű panaszok, krónikus hátfájás esetén. Javul az ízületek mozgékonysága, csökken a fájdalom intenzitása és a fájdalom iránti érzékenység.
Arra is vannak már bizonyított vizsgálatok, hogy az ördögcsáklya alkalmazása mellett csökkenteni lehet a szteroid és a nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek mennyiségét. Keserű íze miatt jól alkalmazható a májbetegségek, emésztési zavarok esetén.

Az ördögcsáklyából előállított készítményeket általában jól tűri a beteg szervezet. A belsőleges alkalmazása során néha előfordulhat enyhébb lefolyású hasmenés.
Külsődleges használata esetén pedig csak a nyílt sebekre és a nyálkahártyán való alkalmazás kerülendő.

Belsődleges alkalmazásakor néha előfordulhat enyhe hasmenés is.

Ördögcsáklya szabályok

Azonban érdemes néhány dolgot megjegyezni a szedésével kapcsolatban. Vannak bizonyos gyógyszerek, melyek együttszedésekor körültekintően kell használnunk az ördögcsáklyát. Ilyenek például:

  • az aszpirin, az ibuprofin tartalmú gyógyszerek, a warfarin, és az egyéb, nem-szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők, mert ezekkel együtt szedve fokozhatják a vérzékenység kockázatát
  • mivel a vércukorszintet is képes csökkenteni, ezért az ilyen hatású gyógyszerek esetében is óvatosan bánjunk vele
  • képes csökkenteni az antacidumok hatását is
Szívbetegek óvatosan bánjanak az ördögcsáklyával! Kérjék orvosuk véleményét!

Kifejezetten nem ajánlott:

  • szívbetegségben szenvedők számára
  • kismamáknak
  • gyomorfekély, nyombélfekély esetén
  • epeköves betegeknek, mert emeli az epekő termelődését

Az ördögcsáklya rendkívüli hatásaival a Krémmester is tisztában van. Ezért megtalálhatod ezeket a következő készítményeinkben.

Ossza meg a véleményét

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart
Az oldal tetejére

Kellemes Ünnepeket!

Figyelem!

A 2019. december 17. és 2020. január 05. között leadott megrendeléseket csak a január 06-ával kezdődő héten tudjuk teljesíteni!