fbpx
shea vaj

Az asszonyok aranya: Shea vaj

A shea vajat egy fa magjából nyerik, melyet sok néven illetnek: Sí Yiri, karité fa, shea fa. Afrikában őshonos, a legelterjedtebb Ghánában. Ezen kívül megtalálható Szudánban, Togóban, Nigériában, Ugandában és Szenegálban. Afrikában sokoldalúan hasznosítják. Használják bőrápoláshoz, esznek belőle, és mivel olaja éghető, a világításhoz is hasznos.

shea vaj
Afrikában sokoldalúan hasznosítják

A she fa (Butyrospermum parkii, illetve régebbi nevén Vitellaria paradoxa) termését évente csak 1-2 alkalommal szüretelik. A begyűjtés és a feldolgozás hagyományosan női feladat a térségben, innen ered az „asszonyok aranya” elnevezés. A fa 20 éves korában terem először, viszont igen hosszú életű, akár 200 évig is nő rajta termés. Egy fa átlagos termése 15-20 kg. 1 kg gyümölcsből kb. 400 g shea vaj készíthető.

sheavaj
Készül az “asszonyok aranya”

Shea vaj feldolgozása

A begyűjtött termés 60-70%-os zsírtartalommal rendelkezik. A feldolgozás során fontos, hogy nem tehetik ki nagy hőhatásnak, hiszen jótékony hatásait a benne lévő vitaminoknak is köszönheti, azok pedig köztudottan a magas hőmérsékleten lebomlanak. Az érett gyümölcsök belsejét összetörik, vagy apróra darálják, és vízzel keverve tűz felett óvatosan melegítik. A dió-őrleményből kiolvadó zsiradék a víz felszínén összegyűlik. Az eredmény egy vajszerű, tört fehér színű, édeskés, kissé füstös illatú növényi zsiradék, a shea vaj.

sheavaj
Shea vaj termése

Sokoldalú bőrápoló

Kleopátra szépségpraktikái messze földön híresek… Az első írásos említéseket a she vaj jótékony hatásairól az ő jegyzeteiben olvashatjuk. Az afrikai népek évszázadok óta használják bőrproblémáik kezelésére. Nagy népszerűségnek örvend ma már a kozmetikai iparban is.

A telített és telítetlen zsírsavakban gazdag massza olajsavakat, E-vitamint, az A-vitamin elővitaminját, bőrnyugtató hatású allantonint és fitoszterolt tartalmaz. 

A-vitamin, amely megakadályozza a hámréteg kiszáradását. Gyorsítja a sebgyógyulást, valamint gyulladáscsökkentő is.
 E-vitamin, amely hidratáló, természetes antioxidáns, lassítja a bőr öregedését.
 F-vitamin, amely a haj, a bőr és a köröm vitaminja. Gátolja, hogy a köröm/haj töredezzen. Remek szer a pattanásokra.

shea vaj
Kleopátra kedvence

Figyeljünk rá, hogy mindig tiszta bőrön alkalmazzuk!

Használatával csökkenthetjük a terhességi csíkok kialakulását, a már meglévőket halványíthatja.

Napozáshoz is kiváló! Már önmagában is 5-6 – fényvédő faktorral rendelkezik.

Bőrnyugtató és hidratáló hatásának köszönhetően jótékonyan hat az ekcémára.

Töredezett hajvégeken is csodákat tesz! Kellemes illata van, könnyen felszívódik, a bőrápolás ezerarcú csodaszere. A Krémmester is előszeretettel alkalmazza, használd Te is bátran!

Ossza meg a véleményét

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top

Kellemes Ünnepeket!

Figyelem!

A 2019. december 17. és 2020. január 05. között leadott megrendeléseket csak a január 06-ával kezdődő héten tudjuk teljesíteni!