fbpx

A zúzódások ellenszerét a hegyekben keresd!

A hegyi árnika vagy egyszerűen csak árnika (Arnica montana) a fészkes virágzatúak (Asterales) rendjébe és az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó faj. Az árnika nemzetségnek közel harminc faja közül csak kettő él Európában, ezek közül az egyik a hegyi árnika. Magyarországon védett növény, így inkább ne kezdjünk mi magunk a begyűjtésbe, hanem vásároljuk meg az árnika tartalmú termékeket!

Népies nevei: angyalital, anyagyökér, kappanfű, máriafű, olaszútifű, angyalital-gyökér, Szent János virága, lúgfű, luciánfű, hájvirág.

A legkorábbi ismert illusztráció az árnikáról 1558-ból származik és Matthiolus gyógynövénykönyvében található. Az utána következő  pedig a német botanikus-orvos Johann Jakob von Bergzabern (ismertebb nevén Tabernaemontanus ) leírása 1625-ből, aki az ‘arnica by the Medici’ névvel illeti  lévén a választófejedelem udvari orvosa. A leírás már említi a máig hagyományos használati módot: “azok használják, akik elestek, vagy munka közben ártottak maguknak”

A 18. században egyre ismertebb lett, és egyre több orvosi témájú írás született róla.

Régebben használták belsőleg is, de már az akkori orvosok is óva intettek ettől! Hiába ismert néhány hatása, nagyon könnyű túladagolni, ezért inkább maradjunk a külső használatnál!

A gyógyszergyárak előszeretettel alkalmazzák, főleg homeopátiás készítményekben.

Hatásai

  • gyulladáscsökkentő (helenalin és származékai)
  • ödémásodást csökkentő (helenalin és származékai)
  • antimikrobiális – baktériumölő, gombaölő (helenalin és származékai, timol)
  • fájdalomcsillapító
  • helyi keringést serkentő

Szerepe a bőrápolásban

Az árnikaolajat alkalmazhatjuk helyi gyulladásos állapotok például ekcéma, pikkelysömör, rosacea és akné esetén. Az olajban található egyszeresen telítetlen zsírok és a timohidrokinon enyhíthetik a gyulladást a bőrön, ha mérsékelt mennyiségben használják. Ennek az olajnak az antioxidáns elemei is segíthetnek az oxidatív stressz csökkentésében, és csökkenthetik az öregedés jeleit, például a ráncokat és az öregségi foltokat.

Zúzódások, ficamok, rándulások ellenszere

Habár bőrünk egészségéért is sokat tehet, mégsem ezért szeretjük!

Az árnika elősegíti a szövetekbe szivárgott vér felszívódását, ezzel segít eltüntetni az éktelen, sötétlila véraláfutásokat. A gyógynövényben található helenalin és dihidro-helenalin nevű vegyületek a bőrbe jutva fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki.

Enyhébb ficamok esetén az árnika remek gyógyír: csökkenti a gyulladást, serkenti a vérkeringést, elősegítve a tápanyagok eljutását az izmokba, mindeközben pedig eltávolítja a sérülés fájdalmat okozó melléktermékeit, például a tejsavat. 

Enyhíti a rovarcsípések okozta viszketéseket, ismeretes fertőtlenítő hatása is.

Ha helyileg alkalmazza ezt az olajat zúzódásokra vagy befeszült izmokra, akkor felgyorsíthatja a keringést ezeken a területeken, így elősegítve az egészséges új sejtek előállításához és a törött erek gyógyításához szükséges anyagok odaszállítását a vérben.

Mindig tartsunk otthon árnika krémet, hogy az apróbb sérüléseket azonnal tudjuk kezelni, a mihamarabbi gyógyulás érdekében!

Ossza meg a véleményét

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldal tetejére

Kellemes Ünnepeket!

Figyelem!

A 2019. december 17. és 2020. január 05. között leadott megrendeléseket csak a január 06-ával kezdődő héten tudjuk teljesíteni!