fbpx

A titokzatos örökzöld: az erdeifenyő

Az erdeifenyő jellegzetes illatát mindenki ismeri, de mit tudhatunk róla?

Az erdeifenyő (Pinus sylvestris) a Pinus (fenyő, tűnyalábos fenyő vagy hosszútűs fenyő) nemzetség egyik faja, az egyik legellenállóbb és legigénytelenebb fenyő.

A feltehetően Kelet-Ázsiából származó faj már a földtörténeti harmadidőszakban meghódította Európát. Elterjedési területe a jégkorszakban a felmelegedések és lehűlések hatására többször is jelentősen eltolódott északnak, illetve délnek.

Magyarországon őshonos Nyugat- és Dél-Dunántúlon Dél-Somogyig és Zselicig, a Dunántúli Középhegységben a Fenyőfő–Bakonyszentlászló vonaláig, továbbá a Sátor-hegység határszélein. Védett fajokban gazdag erdeifenyvesek nőnek a Délnyugat-Dunántúl savanyú talajain.

A direkt napfényt vagy a félárnyékot kedveli. Fagytűrő, a szárazságot és a magas talajvizet, a közepes levegő- és/vagy talajszennyezést egyaránt elviseli. Magról szaporítható. Lassan bomló, gyantás tűlevelei vastag avarrétegben gyűlnek össze alatta. A levelek (törpehajtások) néhány évig az ágakon maradnak:

  • sík vidéken ez általában 3–6 esztendő,
  • a magashegységekben akár 13 év is lehet,
  • mostoha körülmények között (például Veszprém megyében) csak 2-3 év.

Viszonylag gyorsan nő; a 100 éves egyedek törzse jó termőhelyen 30–35 méter, kivételes esetekben akár 48 méter magas is lehet, átmérője elérheti az 1,5 métert. Négyszáz–ötszáz éves koráig is elélhet.

Talán nem is gondolnánk, de rengeteg hasznos tulajdonsága van azon kívül, hogy feldobja az erdei sétákat a tobozok gyűjtögetése.

Fenyő tea

Készíthetünk belőle forrázatot, mely könnyíti a hörghurut gyógyulását, enyhíti a köhögést. 20 g rügyet tegyünk 1 l vízbe, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le! Napi 4-5 csészével fogyaszthatunk belőle.

Ezzel a forrázattal inhalálhatunk is megfázás esetén.

Fenyő fürdő

250 g szárított fenyő tűlevélből és 2 l vízből csináljunk forrázatot, és ezt adjuk a fürdővízhez. Reumatikus fájdalmak esetén frissítően hathat.

Fenyő olaj

Az illóolaj a fenyő tűleveleiből / rügyekből / hajtásokból száraz- és gőzlepárlással készül. Színtelen vagy enyhén sárgás, magas illatintenzitású olaj. 

Az aromaterápiában a túlhajszoltság ellen alkalmazzák. Felfrissíti a szellemet és a testet is.  Elűzi a krónikus fáradtságot, rendbe hozza az alacsony vérnyomást. Javítja a koncentráció képességet és memóriát.

Az illóolajnak antiszeptikus hatást tulajdonítanak. Ennek köszönhetően felveszi a harcot a pattanásokkal és az aknékkal.

Az erdeifenyőolaj hatása kiváló a bőrre. Bőrápolásra használt készítményekben melegítő és fellazító hatása miatt alkalmazzák, így sokszor találkozunk vele masszázsolajokban is.

Jó hatással van az izom- és ízületi fájdalmakra. Nem csak fájdalomcsökkentő, hanem gyulladáscsökkentő hatása is van.

Allergiás reakció, mint minden illóolajnál, itt is előfordulhat, ezért a bőrön való használat előtt ezt ellenőrizzük.

Kozmetikai termékekben sokszor csak kellemes illata miatt alkalmazzák. Használjuk mi is bátran, hiszen megfiatalítja a testet és a lelket egyaránt!

Ossza meg a véleményét

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldal tetejére

Kellemes Ünnepeket!

Figyelem!

A 2019. december 17. és 2020. január 05. között leadott megrendeléseket csak a január 06-ával kezdődő héten tudjuk teljesíteni!