fbpx

A tél kihagyhatatlan gyümölcse

Ahogy elfogynak a szezonális finomságok a polcokról, előszeretettel vásárolunk az élénk színű, ízletes gyümölcsből.

A narancs hazánkban nem termeszthető, ennek ellenére nagyon népszerű és minden zöldségesnél folyamatosan megtalálható. Elsősorban a mediterrán tájakon terem, eredetileg Kína térségéből kerülhetett oda, ott már 3000 évvel ezelőtt ismerték és szerették. A hódítók vitték Amerikába, és napjainkra már ott is hatalmas ültetvényeken termesztik.

A narancs húsa és illóolaja hasonló jó tulajdonságokkal bír. Kellemes íze miatt előszeretettel fogyasztjuk, és ez nagyon jót tesz az egészségünknek.

Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B- és C- vitamint. Egy bizonyos narancsfajta, az ún. Navel narancs annyi C-vitamint tartalmaz, hogy már 1 darab is fedezi a napi javasolt szükségletet. Ez a fajta ráadásul könnyen hámozható, így egyszerűbb is elfogyasztani.

A narancs nagy víztartalommal és alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, így fogyókúrázóknak bátran ajánljuk. Ráadásul gyorsítja az anyagcserét, ami szintén hozzájárul a karcsúsodáshoz. Emellett vízhajtó is, amivel a vesénknek is kedvezünk.

Vegánoknak kifejezetten előnyös, hiszen a benne lévő nagy mennyiségű vitamin elősegíti a növényi eredetű vas felszívódását.

Az Avitamin a látásért és szemünk egészségéért felel, emellett szépíti a bőrt.

A narancs támogatja a hasnyálmirigy működését.

Antioxidánsai, a flavonok és a karotinok, az antociánok, valamint a limonén rákmegelőző és rákellenes hatásúak. Rutén tartalma a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre hat jótékonyan. Ezt támogatja a benne lévő kálium is, mely a vérnyomást szabályozza.

Fitoösztrogén tartalma miatt nőgyógyászati panaszok esetén is hatásos.

Ha a komor őszi-téli időjárás miatt rossz a kedvünk, nassoljunk narancsot! A depresszió ellen is segít, a narancsolaj illata jókedvre derít, párologtassunk vele minél többször! Mint minden magas antioxidáns és vitamin tartalmú gyümölcs, a narancs is támogatja immunrendszerünket. Segít leküzdeni a gyulladással járó megbetegedéseket.

Habár a narancs húsa és a héja között lévő fehér rész gyakran keserű, ezt sem érdemes eldobni. Próbáljuk ezeket is elfogyasztani, ugyanis a fehér rostok szív- és érrendszervédő, öregedést gátló hatású bioflavonoidokat tartalmaznak.

Sokan készítenek belőle akár lekvárt is. Ebben a formában a vitaminokat ugyan elvesztjük, de remek finomságot kapunk, ami a téli sütemények jellegzetes összetevője lehet. A narancs héját is sokan használják ilyen célra, azonban ezzel óvatosan bánjunk, mivel általában sokféle vegyszerrel kezelik. Ilyen célra érdemes bio gazdaságból származó narancsot keresnünk!

Nagyjából 400 fajta narancsot ismerünk. Sajnos a narancs külső héja nem árul el semmit az ízéről, hiába gondolnánk, hogy így van. Ha savanyú narancsot sikerül vennünk, nem érdemes elrakni, ugyanis nem érik be utólag, hamarabb romlik meg, minthogy beérne.

Ossza meg a véleményét

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldal tetejére

Kellemes Ünnepeket!

Figyelem!

A 2019. december 17. és 2020. január 05. között leadott megrendeléseket csak a január 06-ával kezdődő héten tudjuk teljesíteni!