fbpx

A punok almája

Általános feltételezések szerint a gránátalma az ókori Perzsia területéről származhat.  Az ókori rómaiak „punok almájának” nevezték. Erre utal latin neve is: Punica granatum. Vannak, akik a Távol-Keletről, pontosabban a Kínai Birodalom területeiről származtatják a gránátalmát. Az biztos, már nagyon régóta használják a gyümölcsöt a szépség és az egészség megőrzéséhez.

Nem csak a római Birodalomban, hanem a görögöknél is népszerű volt. Az egyik történet például azt meséli el, hogy a gránátalmát miért csak télen lehet betakarítani. Eszerint a gyümölcs először akkor jelent meg a világon, amikor Hádész, az alvilág ura, elrabolta Perszephonét és elvitte magával az alvilágba. Amikor Demeter, Perszephoné anyja, a betakarítás istennője megtudta, hogy mi történt a lányával, akkor ő mérgében minden földi növényt elpusztított. Ekkor Zeusz elrendelte, hogy Hádész engedje vissza Perszephonét az anyjához. Azonban, hogy Hádész örökre a szívéhez láncolja a lányt, négy gránátalma magot megetetett vele. Így a téli hónapokat az alvilágban töltötte, míg a világban épp ekkor takarították be az emberek a gránátalmát.

Nézzük, mi az, ami nem csak legenda, hanem valós tény a gránátalmáról!

Egyedülálló polifenol tartalmának köszönhetően csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét a vérben. Normalizálja a vérnyomást, így több okból is mondhatjuk, vigyáz a szívünkre.

Habár tartalmaz gyümölcscukrot, nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet, sőt stabilizálja azt, így cukorbetegek is fogyaszthatják.

A gránátalma segíti az egészséges bélműködést, ugyanis fogyasztása fokozza az enzimek kiválasztását, megnyugtatva ezzel a gyomrot. Emésztési zavarok, gyomor-és bélproblémák fennállása esetén nagyon hatékony gyógyírnek bizonyul.

Található benne B1- és B3-vitamin, C-vitamin, kalcium, foszfor és ellaginsav is. Ezt jelenleg a tudomány a legerősebb antioxidáns vegyületként tartja számon.

Tartalmaz még ösztrogénszerű anyagot, amitől a bőr és a haj szép és egészséges lesz.

A benne lévő vitaminok és antioxidánsok erősítik az immunrendszert, segítik a sejtek regenerálódását.

Kutatások szerint a gránátalma kivonat nagyjából 20%-kal növeli a bőr UV védelmét.

Ha gránátalmát eszünk, akkor a szervezetünk egy „urolitin A” nevű vegyületet termel. Ez az anyag gátolja, sőt némileg visszafordítja a sejtek öregedését, így a bőrsejtekét is. Ezen kívül a gránátalma stimulálja a fibrolasztokat, ami a kollagén és az elasztin termelődésért felelősek. Ezek felelnek a bőr rugalmasságáért.

A gránátalma kivonatok csökkenthetik a különböző pigmentációs bőrelváltozásokat.

Ennek a szuper gyümölcsnek a napi fogyasztásával sokat tehetsz a kipirosodott bőr és Rosacea tüneteinek az enyhítéséért is, köszönhetően az erőteljes gyulladáscsökkentő hatásának.

A benne lévő punicinsav egy többszörösen telítetlen zsírsav, ami táplálja a hajhagymákat. Belülről erősíti meg így a haj szerkezetét. Fokozza a fejbőr vérkeringését, ami gyorsítja a haj növekedését.

A gránátalmáról azt tartották, hogy ez az Ambrosia, vagyis az istenek eledele, ezért halhatatlanságot tulajdonítanak neki. Habár ez nyilván csak mítosz, láthatjuk, nem minden ok nélkül becsélték ennyire meg a gránátalmát.

Ossza meg a véleményét

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart
Az oldal tetejére

Kellemes Ünnepeket!

Figyelem!

A 2019. december 17. és 2020. január 05. között leadott megrendeléseket csak a január 06-ával kezdődő héten tudjuk teljesíteni!