Barion Pixel

A mandula többet tud, mint gondolnád!

A mandula egy csonthéjas termés, ami a mandulafán (Prunus dulcis, Prunus communis, Prunus amygdalus vagy Amygdalus communis) terem. Az olajos magvak között tartjuk számon, meglepő módon a legközelebbi rokona az őszibarack.  

Magyarországon már a reneszánsz idején is jelen volt, igaz, akkor még csak dísznövényként, mert az éghajlat nem kedvezett a termés beérésének.

A XIX. század végén a filoxéravész miatt kipusztult szőlők helyére többek között mandulát is ültettek. Ez a fajta már beérett Magyarországon is. Azóta már vannak magyar fajták is, amik elterjedtek hazánk egyes vidékein.

A mandulaolajat hidegen sajtolják, kellemes marcipánra emlékeztető íze van. Ez nem meglepő, hiszen maga a marcipán is mandulából készül.

A nyersen elfogyasztott mandulának és a mandulaolajnak hasonló hatása van, így belsőleg bármelyiket alkalmazhatjuk. Mivel a termésnek magas az olajtartalma, ezért hamar avasodik, érdemes a mandulaszemeket hűtőben tárolni.

100 gramm mandula 2400-2600 kJ, 570-630 kcal energiát hordoz. Fehérje tartalma magas, 19-30 %. Tartalmaz még értékes aminosavakat, 15-16 % növényi rostot, 2-4 % szénhidrátot, és igen tetemes, 53-59 % a zsírtartalma, ami telített és telítetlen zsírsavakból (palmitin-, palmitol-, sztearin-, olaj- és linolsavból) áll.  A mandula kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin-forrás. Ásványi anyagai közül a rengeteg kálium (835 mg), a kálcium (252 mg), magnézium (170 mg) említendő, 441 mg foszfort tartalmaz. Nyomelemei közül a vas, mangán, cink kiemelkedő.

A mandulatej remek alternatíva a laktózérzékenyek és a vegánok számára! A benne lévő természetes tápanyagok ugyanis így is hasznosulnak, emellett remek az íze. Ugyanúgy tudjuk felhasználni, mint a tehéntejet. Rengeteg változat kapható a boltokban. Van cukorral és hozzáadott cukor nélkül készített, valamelyik tartalmaz D-vitamint, vagy extra kalciumot.

Ha van kedvünk kísérletezni, otthon is készíthetünk mandulatejet.

Egy bögre csonthéj nélküli, natúr mandulát áztassunk be 8-12 órára meleg vízbe, letakarva. Ezután könnyen lefejthetővé válik a puha héj. Az ázás és a tisztítás után egy turmixgépben 3 bögre hideg vízzel össze kell pürésíteni, majd egy tiszta konyharuhán átszűrni és alaposan kinyomkodni. 2-4 napig, hűtőben tartva eláll. Édesíthetjük steviával vagy mézzel.

Miért jó, ha mandulát eszünk?

Javítja az agyműködést a benne L-kartnitin és a riboflavin. Vizsga előtt bátran fogyasszuk!

  • A benne lévő ásványi anyagok, mint a kalcium és a foszfor jó hatással van a csontokra.
  • Remek rézforrás: elősegíti az oxigén szállítását, jó hatású a véredényekre és az idegrendszerre.
  • Vastartalma miatt ajánlatos lábadozás vagy vérképzési gondok esetén csipegetni.
  • A benne lévő rostok, zsírok lassítják a cukor felszívódását, így inzulinrezisztensek vagy cukorbetegek számára jó választás lehet egy kis nassolni valónak.
  • A benne lévő magnézium és a telítetlen zsírok óvják a szív egészségét.

A mandulaolajat napjainkban előszeretettel alkalmazzák testápolókban, hidratáló készítményekben, samponokban, balzsamokban.

A mandulaolaj rendkívül jótékony hatással van az érzékennyé vált, kiszáradt bőrre. Remek választás akár normál, akár vegyes vagy zsíros bőr esetén, vagy ha nyugtató hatású bőrápolóra van szükség.

Fehérje- és rostdús, lipidekben, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag összetételének köszönhetően enyhíti a bőrgyulladást.  A többszörösen telítetlen omega 9 zsírsav tartalma hozzájárul a bőr felső, barrier (hidro-lipid) védőrétegének megfelelő ápolásához. Ami magas A-, B-. és E-vitamin tartalmát illeti, antioxidáns tulajdonságaik korlátozzák a külső, környezetből jövő agresszió káros hatásait, melyek a bőr korai öregedésének egyik fő okozói.

Bőrmegújító hatásának köszönhetően alkalmazzák a striák és hasonló bőrhibák eltüntetésére is.

Használhatjuk a mandulaolajat a fejbőr kezelésére is. Antibakteriális és gombaölő tulajdonságai hatékonyan segítik elő a korpásodás megelőzését. Könnyen beszívódik a bőrbe, így a mandulaolaj jól működik a fejbőr hidratálásában és a szőrtüszők megtisztításában.

Használjuk a bőrápolásban, rágcsáljuk magában, vagy bolondítsuk meg vele az ünnepi lakomát, a lényeg, hogy ne feledkezzünk meg róla a mindennapokban!

10 % KEDVEZMÉNY!

Iratkozz fel hírleveleinkre és a következő vásárlásod alkalmával 10% kedvezményben részesülsz!

Hírlevél