fbpx

A lomilomi masszázs – A nagy masszázsválasztó 10. rész

Elérkeztünk egy olyan masszázsfajtához, mely talán a legmisztikusabb, legegzotikusabb masszázsok körébe tartozik. Nem véletlenül, hiszen a tőlünk, nyugatiaktól távoli, indonéz kultúra körébe tartozik, annak az egyik legmeghatározóbb eleme, a lomilomi masszázs.

Két indonéz férfi és egy indonéz nő ül egy csónakban.
Az indonéz kultúra egy különöleges, titkokkal teli világ. A lomilomi masszázs is merőben más, mint az általánosan ismert masszázsfajták.

Kutatva a téma után, azt tapasztaltam, talán ez az egyik olyan masszázsfajta, melynél nagyon fontos annak utánajárni, hogy a masszőr, aki magát lomilomi masszőrnek hirdeti, milyen tudással rendelkezik. Vannak ugyanis gyorstalpaló tanfolyamok, melyek nem igazán alkalmasak arra, hogy ezt a mély, és spirituális hagyományokon nyugvó masszázsfajtát valóban a lényegének megfelelően tanítsák meg a jelentkezőknek.
Álljon itt egy idézet egy olyan oldalról, mely valóban autentikusnak tűnik ebben a témakörben:

„Bár a nyugati civilizáció ezt a fajta kezelést „hawaii -i masszázsnak” nevezi és sokszor leegyszerűsített formában piaci termékké degradálja, valójában e masszázs sokkal inkább egy valódi szakrális művészet, úgy is nevezhetnénk, hogy  a gyógyító érintés művészete. Amelyhez nélkülözhetetlen az Aloha légkör megteremtése.” integratedlomilomi.hu

A lomilomi masszázs mögött rejlő életfilozófai

Ahhoz, hogy megértsük ennek a masszázsnak a lényegét, kicsit foglalkoznunk kell a „huna”, a polinéz életfilozófia gyökereivel. 

KAgylókból kirakott szó a terngerpart homokjában: aloha
ALOHA:  „Itt és most megosztom veled a bennem lévő szeretetet.”

A huna filozófia hisz abban, hogy a negatív viselkedés vagy gondolatok, a negatív élmények miatt a test elveszíti a harmonikus együttműködését a környezetével, és a betegségek oka nem más, mint ennek az elveszített harmóniának és a szeretet hiányának a megjelenése fizikai szinten. 

Két thai lány ősi rituális mozdulatokat végez az erdőben.
Minden és mindenki törekszik a harmóniára és a szeretet megélésére. Az ősi rituálék is ehhez segítenek minket.

Ez az oka annak is, hogy minden és mindenki törekszik a harmónia és a szeretet megélésére, visszaszerzésére. És most kanyarodhatunk vissza magához a masszázshoz, mely esetében talán úgy a legegyszerűbb megértenünk, hogyan kapcsolódik a lomilomi masszázs ehhez az életfilozófiához, ha tudjuk: a lomilomi masszázs egyik neve a „szerető kéz”, ahol a masszőr teljes szívével, minden szeretetével kell, hogy a páciense felé forduljon.

Vízi templon a Bratan tóban.
Különleges gondolatok, különleges helyszínek, különleges energiák.

Az ősi polinéz kultúrában a különböző életszakaszok közötti váltások alkalmával sámánokhoz fordultak az emberek, akik a masszázs alkalmazása révén mintegy átsegítették a pácienst az új életszakaszba azáltal, hogy feloldották bennük azokat a blokkokat, félelmeket, szorongásokat, melyek gátolták az új életszakaszba lépést. Ezért a lomilomi masszázst „változó masszázsnak” is nevezték, mert a kezelés végére az érintett érezhette, hogy teljesen más belső hozzáállás alakult ki benne önmagával, az élethelyzetével, az előtte álló új élettel kapcsolatban.

Mik a lomilomi masszázs jellemzői?

A huna szerint az energia hullámokban érkezik, mozog. Ha ez a hullámzás megszűnik, az energia megreked, és ez a betegségek okozója. Maga  a masszázs is egy állandóan változó-hullámzó mozgás képét kelti bennünk. Mivel a masszőr maximálisan ráhangolódik a páciens energiarendszerére, azért nincsen két egyforma masszázskezelés.
A lomilomi masszázs mind technikában, mind látványban, mind a masszőr és a páciens között kialakuló kapcsolatban jelentős mértékben eltér az általunk ismert masszázsokétól.
A lomilomi masszázs gyengéd érintéssekkel, simogatásokkal „dolgozik”, melyek képesek feloldani az említett blokkokat és hozzásegíteni a pácienst a gyógyuláshoz. 
A masszázs hangulata csendes, pihentető, akár egzotikus, lágy zene is kísérheti.
A masszőr mozdulatai az óceán hullámzását utánozzák, mely valósággal a karjaiba veszi és elringatja a pácienst, aki teljesen relaxált állapotba kerülve adja át magát a blokkoktól való feloldódásnak.

Polinéz nő fekszik a masszázsasztalon relaxált állapotban gyertyákkal körülvéve.
Az óceán karjaiban érezheti magát a páciens egy lomilomi masszázs alkalmával.

A masszőr számára elengedhetetlen, hogy teljes figyelmét és szeretetét beletegye ezekbe a mozdulatokba. Jellegzetessége ennek a masszázsfajtának, hogy a masszőr valóságos tánckoreográfiára emlékeztető kéz- és lábmozgást végez a páciens körül.
Ezek a mozgások mind arra szolgálnak, hogy a páciens energiáira hassanak, megmozgassák és eltávolítsák azokat, melyek nem szolgálják a páciens energiarendszerének harmóniáját.

A lomilomi masszázs fizikai, mentális, spirituális élmény

A relaxált állapotban hitrendszerek kérdőjeleződnek meg, oldódnak fel. Ez egyaránt hat az izmok feszültségére, állapotára, és egyben egy mentális, érzelmi, spirituális élményt adva egységként hatnak a gyógyulásra.
A masszázs elcsendesüléssel indul. A masszőr könnyedén érintve a páciens hátára helyezi a tenyerét, elmond egy imát, melyben kéri az égieket, hogy a legjobb eredmény eléréséért legyen a masszázson áldás.
A masszőr ezt követően a páciensre hangolódva, intuitíven végzi a mozdulatokat. Nincsenek szabályok, nincs meghatározott protokoll. A ritmikus mozdulatok, a masszőr légzéstechnikája, a tánc, a mormolás, a zene, az érintések, a test különböző pontjain érezhetőek egyszerre, amely szintén nagyon nagy lazító hatással bírnak.
A csomópontok stimulálása, a blokkok oldódása, a test forgatása, nyújtása, egyesítik az energiákat, visszaállítva ezzel az elvesztett harmóniá

Milyen hatásokat vált ki a lomilomi masszázs?

A masszázs hatásmechanizmusa nagyon komplex és sokkal inkább hat a páciens energiarendszerére, mint a fizikai testére. Azonban a fizikai test problémái is a gyógyulás útjára lépnek a mentális, érzelmi és spirituális blokkok feloldódása révén.

Bungaló a polinéz szigetvilág egyik szigetén masszázsággyal.
A legszerencsésebbek talán azok, akik Hawaii szigetén tapasztalhatják meg a lomilomi masszázs élményét.

A konkrét, kézzelfogható hatások:

 • stresszoldás
 • az idegrendszer nyugtatása
 • oldja a szorongást
 • az érzelmi feszültségek kioldódnak
 • jobb közérzetet eredményez
 • javul az immunrendszer működése
 • az izmok ellazulnak
 • a vérkeringés és a nyirokkeringés fokozódik
 • javul a szervezet anyagcseréje
 • a méregtelenítés beindul
 • növekszik a sejtek oxigén felvevő képessége

Összegezve, a lomilomi masszázs amellett, hogy egy rendkívüli módon kényeztető, szeretettel átitatott élmény, számtalan lelki, érzelmi, és fizikai traumától képes megszabadítani a testet. Segít visszatalálni abba a harmóniába, melyben minden sokkal egyszerűbben, simábban, problémák nélkül működik.

Valószínű, hogy otthon senki nem fog tudni a lomilomi masszázsban részesíteni, de talán a masszázsolajaink valamelyest pótolni képesek valamit legalább az illatok révén. Válogass kedvedre, és lepd meg velük szeretteidet is!

Ossza meg a véleményét

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldal tetejére

Kellemes Ünnepeket!

Figyelem!

A 2019. december 17. és 2020. január 05. között leadott megrendeléseket csak a január 06-ával kezdődő héten tudjuk teljesíteni!