fbpx

A leghasznosabb grimasz

A kókusz ugyan nem honos felénk, jellegzetes ízét és illatát azonban mindenki ismeri.

Valószínűleg az Indiai-óceán szigeteiről vagy az Ázsia és Ausztrália közt elterülő szigetcsoportról terjedhetett el. Sok helyen előfordul, mivel a lehullott magok hosszú hónapokig megőrizhetik csírázóképességüket, és a tengeren úszva az anyanövénytől akár 4000 kilométerre is kezdhetik a csírázásukat.

Nevét a portugál felfedezőknek köszönhetjük: három csíranyílása miatt úgy látták, mintha egy majom vigyorgó arca lenne, ezért a „cocos” – azaz grimasz – szót kezdték el használni rá. 

A csokin és a süteményeken kívül még számos módon kapcsolatba kerülhetünk vele.

A kókuszdiót borító durva rostszálakat kefesörték, tömítőanyagok, valamint – textilipari eljárásokkal – szőnyegek, lábtörlők, zsinórok készítésére lehet felhasználni. Ehhez az éretlen kókuszdiókat 3 napig vízben áztatják, így a rostok leválaszthatók a kemény héjról. Ezután a rostokat megszárítják, gerebenezik. Textilipari feldolgozáshoz fonalat készítenek belőlük. A kókuszszőnyegek rendkívül rugalmasak, korábban így készültek a tornatermi szőnyegek. 1000 kg kókuszdióból kb. 35 kg keferostot és 150 kg fonásra alkalmas rostot lehet előállítani.

Ez csak a külseje. Nézzük, mit kezdhetünk azzal, amit benne találunk! A kókusz „mindenmentes” élelmiszer, így számos diétába beilleszthető.

Rengeteg vitamint tartalmaz. Gyulladáscsökkentő hatású és segít leküzdeni a baktériumokat és a vírusokat is.

Kókuszliszt

A friss kókusz héját szárítják és zsírtalanítják, ezután megőrlik, így készül a liszt. Mivel kémiai anyagot nem adnak hozzá, természetes allergént nem tartalmaz, így bárki fogyaszthatja. Kísérletezzünk vele bátran sima liszt helyett! Kellemes, édeskés íze van, így a vele készült ételekhez nem szükséges cukrot adni.

Kókuszvíz

Ez a színtelen, ízletes folyadék a kókusz belsejében található. Nem ugyanaz, mint a kókusztej!

Magas nátrium és kálium tartalmú, ezért kemény edzések utáni regeneráló italként is fogyaszthatjuk. Izotóniás italnak számít, vagyis hasonló a szénhidrát- és ásványi anyag tartalma, mint az emberi vérnek, ezért a szervezetünk könnyen, gyorsan tudja hasznosítani.

Kókusztej

A kókusz lereszelt húsát vízben áztatják, ebből préselik a kókusztejet. Laktóz érzékenyek és a paleo étrendet követők között népszerű, ami nem véletlen. Nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, mint például a cink, foszfor, kalcium, mangán, vas, nátrium, szelén. Magas a B- vitamin tartalma, és ezen kívül még található benne C-, E-, és K-vitamin is.

Kókuszkrém

Válogatott, minőségi kókuszdiók húsából és vízből készül, pépesítés során. Tejszín helyett használhatjuk.

Kókuszvirágcukor

Tradicionális ázsiai édesítőszer. Lassan szívódik fel, alacsony a glikémiás indexe, vagyis nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. A kókuszpálma rügyeiből állítják elő. Onnan nyerik a szirupot, aminek a víztartalmát elpárologtatják. Meglepő módon nem kókusz ízű, inkább karamellásabb, aromásabb.

Kókuszolaj, kókuszzsír

Nehezen romlik, nem avasodik.

Több fajtája van:

  • Szűz kókuszolaj: Mechanikus úton, préseléssel nyerik, de hőkezelik.  Kb. 55°C-on nyerik ki a kókusz magjából. Kellemes kókusz illata és íze van
  • Hidegen sajtolt kókuszolaj: Ez a kókuszolaj legtisztább fajtája. Mivel, mint neve is mutatja, nem hőkezelik, így a kókusz összes pozitív tulajdonságát és hatását megőrzi.
  • Finomított kókuszolaj: A hidegen sajtolt olajat magas hőmérsékleten finomítják. Az ezzel készült ételeknek nem lesz ugyan mellékíze, de sajnos elveszti a benne lévő vitaminokat.

A kókuszolaj talán a leghatásosabb testápoló, mivel rengeteg antioxidánst tartalmaz, így regenerálja a bőr sejtjeit, puhává teszi a bőrfelszínt, gyorsítja a sejtregenerálódást. A telített zsírok pedig belülről hidratálják a száraz bőrt, és nem engedik, hogy az kiszáradjon. Az olajat szintén eredményesen használhatjuk, ha sarkaink vagy ajkaink megrepedeznek.

Alapos tisztítás után használhatjuk akné illetve akár herpesz esetén is, a kókuszolaj antibakteriális, antivirális és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően.

A kókuszolaj ápolja, újraépíti és ellenállóvá teszi a meggyengült hajat. Ezenkívül jótékony hatással van a fejbőrre, egyensúlyba hozza a nagyon száraz vagy zsíros fejbőrt.

Mint láthatjuk, a kókuszdió minden apró része kincs! Arra vigyázzunk csak, hogy a kókuszdió mindig magától esik le a fáról, így ha kókuszpálma közelében vagyunk, ne időzzünk sokat alatta!

Ossza meg a véleményét

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top

Kellemes Ünnepeket!

Figyelem!

A 2019. december 17. és 2020. január 05. között leadott megrendeléseket csak a január 06-ával kezdődő héten tudjuk teljesíteni!