fbpx

A hangmasszázs – A nagy masszázsválasztó 14. rész

Voltál már úgy, hogy egy zűrös-zajos nap után nem vágytál másra, csak hogy kedvenc zenéd hallgatása mellett hagyjon téged mindenki békén! Nem is gondolkodtál, miért vannak rád a zene hangjai olyan bódítóan kellemes hatással, csak élvezted az élményt.
Ennek oka ugyanaz, mint ami a hangtál terápia vagy hangmasszázs alkalmával történik.

Szőke nő törölközővel letakarva fekszik a masszázágyon, a testén hangtálak, a feje fölött csengettyű.Testünk több, mint 70%-a víz, az Univerzum pedig nem más, mint különböző frekvenciájú rezgések összessége. A víz nagyon jól vezeti a rezgéseket, ezért a hangok, a zene képesek arra, hogy átstrukturálják, áthangolják a rezgéseinket, a sejtjeinket, és ezzel a hangulatunkat.
A hangmasszázs kezeléseken szinte átmossák a sejtjeinket a hangtálak rezgései.

Testünk több, mint 70%-a víz, az Univerzum pedig nem más, mint különböző frekvenciájú rezgések összessége. A víz nagyon jól vezeti a rezgéseket, ezért a hangok, a zene képesek arra, hogy átstrukturálják, áthangolják a rezgéseinket, a sejtjeinket, és ezzel a hangulatunkat.

Egy nagyon érdekes felvétel a hangok világot formáló erejéről.

Ez a tudás sem új keletű, persze. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a minőségi hangmasszás hangtálai a több ezer éves tibeti kultúra elemei közül kerültek ki még akkor is, ha egy európai filozófus, gyógyító, Hermann Hesse volt az, aki újraélesztette ezt a hagyományt európai körökben.

A hangmasszázs minőségi hangtálai

A hangtálak előállítási módját tekintve két út létezik. Az egyik a modern kor embere által ismert nagyüzemi gyártás, a másik az ősi tudást megőrző mestereké.

A hiteles, jó minőségű mestermunkák a tibeti kultúrából kerülnek ki még napjainkban is.

Gondolom, nem árulok el nagy titkot, hogy a két módon készített tálak minősége között óriási különbség van. A tibeti hangtálakat a Himalája vidékén állítják elő. Az ősi kovácsmesterek nemzedékeken keresztül adták át egymásnak a tudást, mely miatt ez a mai napig él és virágzik. Emiatt a tudás miatt még a szerzetesrendek tagjai is nagy tiszteletben tartották és tartják őket.
A gyárban készült tálakról már külsejük alapján is láthatjuk, hogy nem kézi munka művei. Felületük túlságosan fényes és sima, szabályos. De ez lenne a kisebb gond. A nagyobb, hogy a hangjuk összehasonlíthatatlan a kézműves tálak hangjával. Ezért aztán hatásuk is elenyésző az előzőhöz képest: ezek a tálak csak addig szólnak, amíg megütik őket. A kézzel készített társaik ezzel szemben, szinte percekig is képesek zengeni.
A kézzel készített darabok mind egyediek, nincs közöttük két teljesen egyforma. Felületükön látszik a kézi munka nyoma. Elkészítésükhöz 60-70 munkaórára van szüksége a mesternek.

A hangmasszázs tálainak 7 féme

Természetesen azért van bennük is közös.
A hagyomány szerint minden tálnak 7 fém ötvözetéből kell készülnie, és az is meg van határozva, hogy melyek ezek. A fémek sem találomra lettek kiválasztva, hanem az alkímia és az asztrológia bizonyos elveit követik. A hét bolygót szimbolizálják, melyek az asztrológia meghatározó bolygói.
Nézzük, melyek ezek a fémek!

Az arany: az életenergia, a Nap féme. A tudatos teremtő energiák szimbóluma és rezgése. Az élet örömeinek megélése kapcsolódik hozzá.

Az ezüst: a tudatalatti, a lélek energiáinak a befolyásolója. Az intuíció megtestesítője, a Hold minőségeit képviseli.

A higany a Merkúrra utal. Az intellektus, a gondolkodás, a kommunikáció erősítője. A kapcsolatok meghatározója, a test és a szellemiség kapcsolatának őrzője.

A réz: a Vénusz bolygó energiarendszeréhez tartozik. Megnöveli vonzásunkat a másik nem irányába. Az érzéseink kifejezésében segít.

A vas: az erő, az energia féme, a Marshoz tartozik. Ahhoz, hogy képesek legyünk önmagunkért kiállni, szükség van az erejére, de vigyázat a túl sok energia lehet akár káros is.

Az ón: a mindentudás urához, a Jupiterhez kapcsolódik. A világ nagy összefüggéseinek a tudója ő, a misztikum és az univerzum tudásának képviselője.

Az ólom: a korlátokat, az összehúzódást, az anyagi világ jelképe. A Szaturnusz bolygóhoz köthető.

Sötétségben egy tálat tartó kéz és egy fa ütő.
A tálakat vagy filccel bevont végű ütőkkel szólaltatják meg, kongatják vagy körkörös mozdulatokkal “simogatják”.

A hangmasszázs hatásmechanizmusa

Minden tál ezt a hétféle fémet tartalmazza, de nyilván az egyes tálak funkciójától függően változik a felhasznált anyagok egymáshoz való aránya. A tálak mérete is különböző. A kisebb tálakat általában a felsőtesten alkalmazzák a terapeuták, vagy azokon a testrészeken, melyek energiahiányosak. Ezek a férfias, Jin energiák hasznosak lehetnek a nyirokkeringés erősítésére, mindenféle kopásos tünet, ízületi problémák esetén.

Csukott szemű szőke nő ölében tart egy hangtálat. A terapeuta a másikat a mellkese elé tartja.
A tálakat a testre helyezve, vagy a test közelében tartva egyaránt alkalmazzák.

A nagyobb méretű tálak az alsó test területén alkalmazandóak, illetve az energiatúltengések mérséklésére használják. A Yang energia görcsoldó hatású, normalizálja a légzésfunkciókat, fájdalmat csillapít, méregtelenít. Szinte kitakarítja a szervezetből a lerakódásokat, a meszesedést, segít a salakanyagok feloldásában.

Hogyan fejtik ki hatásukat a hangtálak?

A hét fém ötvözetéből készülő tálakat, melyek egy-egy bolygót szimbolizálnak, egy filccel bevont ütő segítségével szólaltatják meg.

A hangtálak rezgése két irányban hat. Alul vákuumot képezve szívja fölfelé az életenergiát, és tolja kifelé a tálon keresztül. Ezzel a mechanizmussal mintegy átforgatja, kicseréli, felfrissíti azt, megindítja az energiák áramlását.

A tudatalatti szinten rengeteg olyan negatív energia, gondolati minta van letapadva, melyeket tudatos módszerekkel nagyon nehezen tudunk feldolgozni.

Nem is gondoljuk, hogy ezek az energiák képesek anyaggá sűrűsödni, és ekkor a szervezetünkben létrejönnek a lerakódások, kövek, sejtburjánzások. Ezeket a sűrűsödéseket képesek a rezgések fellazítani, szétbontani. A másik út, melyen hatnak a rezgések, az a csakrák rendszere. A tálakat a csakrák fölé helyezve közvetlenül az energia központokra fejtik ki  a hatásukat, fokozatosan megtisztítva, átjárhatóvá téve őket.

A csakrák felé helyezett tálak a test egész energiarendszerét képesek harmonizálni.

Mire jó a hangmasszázs?

A rezgések a hallóidegeken keresztül is kifejtik hatásukat az agykérgi területekre, és ezzel nagyon sok pozitív élettani hatást indítanak be.

Emellett kitisztítják az energiarendszert, egyensúlyba hozzák a szervek működését, életerővel töltenek fel minket. Mentális blokkoktól szabadítanak meg. A figyelmünket, mellyel általában a külvilágot pásztázzuk, befelé irányítja, relaxált, meditatív állapotot idéz elő.

tálat tartó szőke nő
A tibeti hangtál kellemes kiegészítője a fizikai masszázsformáknak

Mivel egy egészen békés, biztonságos világba viszi el a testet-lelket, így nagyszerűen alkalmazható például a következő problémáknál, állapotoknál:

  • szorongás, depresszió, stressz kezelésére
  • túlhajszoltság érzésének enyhítésére
  • álmatlanság, alvási nehézségek esetén
  • hangulatingadozás, fáradékonyság, levertség kezelésére
  • különböző fájdalmak, menstruációs görcsök csökkentésére
  • várandósság idején 14. héttől alkalmazható
  • babavárás előtt
  • figyelemzavaros gyerekek kezelésére
  • feltöltődési, kikapcsolódási szándék esetén

Összességében elmondhatjuk erről a masszázsformáról, hogy különlegessége ellenére, vagy talán éppen azért az egyik legnépszerűbb terápiás módszerekhez tartozik az egész testre, energiarendszerre kifejtett hatása miatt.

Ossza meg a véleményét

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldal tetejére

Kellemes Ünnepeket!

Figyelem!

A 2019. december 17. és 2020. január 05. között leadott megrendeléseket csak a január 06-ával kezdődő héten tudjuk teljesíteni!