fbpx

12 mítosz az alvásról, vajon igaz vagy hamis?

A jelenlegi helyzetben mindenki számára több idő jut a pihenésre, akár az alvásra is. Te a jó alvók közé tartozol, vagy inkább kínszenvedés minden, ami az alváshoz kapcsolódik? Akár így, akár úgy, olvass tovább, mert meglepő dolgokat szedtünk össze az alvásról!

Szép, barnahajú nő nyújtózkodik az ágyban.
Egy kiadós alvás után szinte újjászületünk!

Mítosz 1.
Az alvás csak a pihenésre szolgál

Mindenhol azt találod, hogy az embernek aludnia kell, mert ki kell pihennie magát. Valójában ez csak félig-meddig igaz. Természetesen az ember alvás közben esélyt kap a pihenésre, de az alvás fő funkciója nem csak ez.
Valójában az ember tudata nem alszik alvás közben. Az agyad éjszaka is működik. Talán még intenzívebben, mint napközben. A nap folyamán kapott információk hatékony optimalizálása érdekében az emlősöknek, a madaraknak és még a hüllőknek egy bizonyos időre ki kell kapcsolniuk a gondolkodást. Ez nagyon fontos a túlélési folyamat szempontjából. Ebből a célból alakult ki az evolúció folyamán olyan védő mechanizmus, mint az álom. Az alvás közben naponta kapott alapvető információk áramlása az agy jobb agyféltekéjébe történik, és az információ átmenetileg a rövid távú memóriából átkerül a hosszú távú memóriába. Az agyunk pedig minden éjjel végigfuttat egy olyan programot, mellyel ellenőrzi a szervek működését. Ezért nagyon fontos az alvás a pihenést szolgáló funkciója mellett.

Mosolygó nő alszik fehér párnák között.
Az éjfél előtti alvás valóban értékesebb?

Mítosz 2.
Az éjfél előtti alvás sokkal értékesebb

Valójában minden attól függ, hogy miként állítod fel a biológiai órádat. Ha rossz időben kényszeríted aludni magad, akkor megsérted a test természetes ritmusát. Tehát ez a feltevés sem igaz 100%-ban.

Mítosz 3.
Az altatókkal jobban lehet aludni

Ez nem igaz. Az altatók egyszerűen kikapcsolnak bizonyos agyi funkciókat, és ez valóban ahhoz segít, hogy nem vagyunk tudatunknál, de az agy éppen azokat a feladatokat nem végzi el ilyenkor rendesen, melyekről az előbb beszéltünk. Altatót ezért csak akkor, ha feltétlenül szükséges, és akkor is csak átmeneti megoldásképpen! Minden más helyzetben, próbáljuk kerülni az álmatlanság leküzdésére szolgáló gyógyszerek használatát!

Kék háttér előtt kis üvegcse körül fehér tabletták.
Altatók? Csak a legszükségesebb esetekben! És időszakosan!

Mítosz 4.
Ne engedd meg magadnak a napközbeni szunyókálást!
De! Nyugodtan! Tedd csak meg! A napközbeni szunyókálás csak az álmatlanságban szenvedők számára okozhat problémákat.
Minden más esetben a rövid szundikálás nagyon értékes a szellemi munka szempontjából. Húsz perc pihenés képes megsokszorozni az agy tevékenységének hatékonyságát.

Világos farmeres lány fekszik egy drapp kanapén.
“Dőlj” csak le nyugodtan, ha megteheted, akár napközben is! Nagyon hálás lesz a szervezeted!

Mítosz 5.
Az álmosság az erő csökkenésének a jele

Az álmosság valójában nem a gyengeség, rossz egészségi állapot, lustaság jele. Ha szükséged van egy rövid pihenésre, ne állj ellent! Pihenj csak le (ha megteheted)! Ez segít drasztikusan növelni a termelékenységet a nap második felében.

Mítosz 6.
Azok, akik kevesebbet alszanak, hosszabb ideig élnek

2002-ben tanulmányokat készítettek, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy az alvás rövid időtartama közvetlenül hozzájárul az élet meghosszabbodásához. A későbbi kutatások azonban kimutatták, hogy be kell tartani az alvás természetes ritmusát, és tiszteletben kell tartani az igényeinket is az alvással kapcsolatban. Azonban azt fontos felismerni, hogy az indokolatlanul sok alvás nincs jótékony hatással a teljesítményünkre!

Fiatal férfi kék felsőben nagyon ásít és nyújtózkodik
Az álmosság nem a gyengeség, vagy a rossz egészségi állapot jele.

Mítosz 7.
Az ébresztőóra segíthet az alvás ritmusának szabályozásában

Az ébresztőóra segíthet megtartani egy bizonyos ritmust. De nem hozhat létre egészséges életciklust.
Az egészséges alvási ritmus elérésének egyetlen helyes és bevált módja az, hogy csak akkor alszol, amikor igazán fáradtnak érzed magad. Ha ezt betartod, akkor fel fogsz ébredni külső beavatkozás nélkül is.

Fehér ágyneműben fejére párnát húzó nő lenyomja a piros ébresztőóra gomját.
Az ébresztő óra nem alakít ki egészséges életciklust

Mítosz 8.
Az éjszakai munka káros

Önmagában ez sem így igaz. Az életnek megvan egy ritmusa, melyben az éjszaka az alvásé.
Ha ezt muszáj felborítani, akkor a következőkre lehet odafigyelni. Ha valaki éjszaka dolgozik, nappal aludnia kell. De ez nem így van általában, vagy csak korlátozott módon, mert az éjszakai munkavállaló próbál szabadidőt találni napközben is. Ezért, egyrészt felborul az életritmus, ráadásul az alvásidő is lecsökken, ezt vezethet a negatív eredményekhez. Ebben az esetben az éjszakai munka valóban káros.

Szemüveges fiatal nő, éjszaka dolgozik  alaptopján--
A rendszeres éjszakai munka bizonyos körülmények között káros.

Mítosz 9.
Hasznos, ha minden nap ugyanabban az időben alszom

Sok szakértő javasolja, hogy feküdjünk le minden nap ugyanabban az időben. Valójában a rendszeres ritmus a kronoterápia egyik formája, és hasznos is lehet bizonyos problémák esetén. Azonban ennek betartása a különféle betegségekben szenvedő emberek számára egyszerűen lehetetlen. Az erre irányuló kísérletek stresszhez és álmatlansághoz vezethetnek, ami egyértelműen nem jó. Vagyis ebben az esetben is érdemes a saját belső igényeinkre, szükségleteinkre koncentrálni, és annak alapján cselekedni, szem előtt tartva az alapfelvetés fontosságát és betartását.

Mítosz 10.
Az alvás csendet és sötétséget igényel

Az orvosok ezeket az ajánlásokat leggyakrabban álmatlanságban szenvedők számára teszik.
A csend és a sötétség valóban segíthet az elalvás folyamatában. Hozzájárulhatnak az alvás megőrzéséhez, védekezve a külső ingerek hatásaitól. Ez azonban nem olyan fontos. Az elalvást elősegítő legfontosabb tényező a jó egészség és a természetes napi ritmus. Azok az emberek, akik a természetes ritmusuknak megfelelően fekszenek, általában jól alszanak még erős napsütésben is. Kiváló toleranciát mutatnak a különféle külső hangok ellen is.

Vidám nő kikukucskál az alvómaszkja mögül.
Azok az emberek, akik a természetes ritmusuknak megfelelően fekszenek, általában jól alszanak még erős napsütésben is

Mítosz 11.
A magnézium, folsav és más kiegészítők segíthetnek az alvásban

A tápanyagok szükségesek az egészséges állapothoz és a jól alváshoz. Ezek valóban segíthetnek, de az emberek alvási problémáinak túlnyomó többsége a napi ritmus elhanyagolásából származik.

Mítosz 12.
A legjobb a nappal együtt kelni

Ez a megállapítás is fals. A legjobb, ha egy olyan időben ébredünk fel, ha ezt megtehetjük, amikor a test úgy dönt, hogy már eleget pihent. Ne erőltessen semmi olyan dolgot, mely ellene van a test egészséges belső késztetéseinek.


Az elalvást gyakran nehezíti az úgynevezett „nehézláb” érzés. Amikor úgy érezzünk, annyira fáradtak a lábaink, hogy nem vagyunk képesek ellazulni miattuk.
A Krémmester ebben a témában azzal tudja támogatni olvasóit, hogy felajánlja próbára az UW Premium Vadgesztenye krémét, melyet nagyon sokan éppen ennek a problémának az orvoslására vásárolnak!

Ossza meg a véleményét

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldal tetejére

Kellemes Ünnepeket!

Figyelem!

A 2019. december 17. és 2020. január 05. között leadott megrendeléseket csak a január 06-ával kezdődő héten tudjuk teljesíteni!